Rendkívüli találkozót tartanak a 2011-es uniós költségvetésről decemberben

Vágólapra másolva!
A miniszteri Tanács és az Európai Parlament eddig nem tudott megegyezni a büdzséről, és emiatt az EU valószínűleg speciális költségvetési előírásokkal dolgozik majd a jövő év elején, veszélybe sodorva néhány kiadási terület rendeltetésszerű működését - mondta Didier Reynders, az elnöklő Belgium pénzügyminisztere uniós kollégáival a Brüsszelben folytatott szerdai tanácskozásuk után.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli találkozót tartanak december közepén az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei, hogy megpróbálják megoldani a jövő évi EU-költségvetés körül kialakult problémát - mondta Didier Reynders, az elnöklő Belgium pénzügyminisztere uniós kollégáival a Brüsszelben folytatott szerdai tanácskozásuk után.

A miniszteri Tanács és az Európai Parlament eddig nem tudott megegyezni a büdzséről, és emiatt az EU valószínűleg speciális költségvetési előírásokkal dolgozik majd a jövő év elején, veszélybe sodorva néhány kiadási terület rendeltetésszerű működését.

A december 16-i miniszteri különtalálkozó előtt az Európai Bizottság új büdzséjavaslatot dolgoz ki. A témáról minden bizonnyal a tagországok állam- és kormányfői is szót ejtenek december 16-17-i brüsszeli találkozójukon.

Szintén szóba került a 2011-es költségvetés José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli közös sajtótájékoztatóján. Az uniós illetékes ismét ígéretet tett arra, hogy az Európai Bizottság mielőbb új javaslatot tesz le az asztalra.

A magyar kormányfő reményét fejezte ki, hogy a megoldást még az idén sikerül megtalálni, de biztosította hallgatóságát arról, hogy ellenkező esetben az unió Tanácsát jövő januártól irányító magyar elnökség megteszi a szükséges erőfeszítéseket a büdzsé összeállításának érdekében, jóllehet ez újabb kihívást is jelentene számára.

Orbán Viktor hozzátette, hogy néhány tagállam, köztük Magyarország számára is súlyos gondot jelenthet, ha a költségvetést ideiglenes rendszerben (az idei büdzsé tizenkét egyenlő részre darabolásával) kell továbbvinni, mert az az uniós támogatások kifizetésének késlekedésével fenyeget.Néhány országban Európa szavahihetősége is kockán forog - vélte.

A pénzügyminiszterek szerdai találkozóját követő nyilatkozatokban Írország pénzügyi helyzete maradt a fő téma. Szinte minden megszólaló jelezte, hogy az euróövezet szükség esetén kész segíteni Dublinnak, de az ír vezetés mindeddig nem kért ilyen típusú támogatást.

Uniós részről értésre adták, hogy a döntésben fontos szerepet játszik a hamarosan ismertetendő négyéves ír pénzügyi stratégia. Orbán Viktor kijelentette, Magyarország is "szorít Írországért".

A miniszteri ülésen végérvényesen jóváhagyták a pénzügyi ágazat felügyeletére szolgáló intézkedéseket, beleértve új bank-, biztosító- és értékpapír-piaci felügyeleti szervek, valamint egy kockázatelemző ügynökség felállítását.

A sors iróniája, hogy a jövő évi költségvetés megszületéséhez ahhoz is szükség van, hogy ezek a testületek megkezdhessék munkájukat az év legelején.

Elvi megállapodásra jutottak a miniszterek a banki és biztosítói tevékenységgel több országban egyszerre rendelkező holdingok felügyeletének szigorításáról is. Ezt is a nemzetközi pénzügyi válság alatt kiütközött szabályozási hiányosságok miatt látják szükségesnek az EU-ban.

Több adóügyi téma, így a pénzügyi szolgáltatások áfa-rendszerbe lépése és az adóügyi információcsere továbbfejlesztése is napirenden szerepelt a pénzügyminiszteri találkozón, de ezekben nem jutottak kompromisszumra.