Írország pénzügyi mentőcsomagról állapodott meg az EU-val

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió hitelt nyújt Írországnak, a pénzügyi mentőcsomagról az ír kormány már meg is állapodott az uniós pénzügyminiszterekkel. Az ír pénzügyminiszter vasárnap ismerte el, hogy Írország nemzetközi pénzügyi segítségre szorul, korábban ezt tagadták. Az elkövetkező napokban dől el, pontosan mekkora hitelt kapnak a nemzetközi szervezetektől.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi mentőcsomagot kap Írország az Európai Uniótól, erről vasárnap megszületett a megállapodás - jelentette be az ír miniszterelnök, Brian Cowen vasárnap este. A pénzügyi segítség részleteiről - így annak összegéről és futamidejéről - az elkövetkező napokban tárgyal az unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - írja a BBC. Miután vasárnap az ír pénzügyminiszter, Brian Lenihan hivatalosan is elismerte, hogy nemzetközi pénzügyi segítségért folyamodnak, az uniós tagállamok pénzügyminiszterei a nap folyamán távkonferencián tanácskoztak a hitelről.

Lenihan szerint a mentőscsomag kevesebb lesz 100 milliárd eurónál. A Reuters uniós forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a hitel összege elérheti a 80-90 milliárd eurót. Brüsszelben Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa azt mondta: valószínűleg három éves időszakra fog szólni az íreknek felajánlott hitel.

Brian Cowen kormányfő Brian Lenihan pénzügyminiszterrel közösen tartott vasárnap esti dublini sajtótájékoztatóján azt is bejelentették, hogy az ír kormány közzétesz egy négy éves költségvetési tervet, amely átalakítja a pénzügyi szektort. Az ír bankok régóta nem a piaci bevételeikből, hanem az Európai Központi Bank és az ír jegybank likviditási támogatásából élnek. A kormányfő előzetesen annyit mondott a bankszektor reformjáról, hogy a jövőben kisebb, a saját lábukon is megálló bankokat szeretnének.

Eddig tagadták

Az ír pénzügyminiszter az ír közszolgálati rádióban beszélt vasárnap arról, hogy az országnak nemzetközi pénzügyi segítségért kell folyamodnia. Brian Lenihan nem árulta el, hogy pontosan mekkora kölcsönre lenne szüksége országának, de közölte: több tízmilliárd eurót kellene kérniük a nemzetközi pénzügyi szervezetektől. Brian Lenihan már ekkor elismerte, hogy hivatalos tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az euróövezeti jegybank (EKB) képviselőivel, és e megbeszélések eredményeként azt fogja javasolni a kormánynak, hogy Írország hivatalosan kérjen külső pénzügyi támogatási programot.

A bejelentés szöges ellentétben áll az ír kormány eddigi kommunikációjával, amely a héten még tagadta, hogy tárgyalna egy esetleges mentőcsomagról. Bár az EU, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap is számított a kérésre, Írország eddig azt sem ismerte el, hogy szüksége lesz segítségre - írja a BBC.

Az ír kormányt a többi európai ország is arra próbálta rávenni, hogy kérjen segítséget. A pénzügyminiszter vasárnapi javaslata most arról szól, hogy nyújtsanak be hivatalos kérvényt a nemzetközi szervekhez: ezt a kölcsönt biztosító szervezeteknek még jóvá is kell hagyniuk, hogy a hitelfelvétel megtörténjen.

Írország jelenleg 19 milliárd euróval többet költ, mint amennyi a költségvetésbe befolyik, miközben a válság által sújtott bankrendszere is nagy mértékű tőkeinjekcióra szorul. A kormány ezért jelenleg egy 4 éves tervet készít elő, amely megszorításokkal próbálja majd csökkenteni a költségvetési hiányt - írja a BBC.