Magyar Nemzet: Egyszerűbb lesz a gázszolgáltató-váltás

Vágólapra másolva!
A gáz- és áramellátóknak a jövőben két hónap helyett három hetük lesz arra, hogy váltás esetén elintézzék egymás között az ügyfél iratainak átadását - derül ki a Magyar Nemzet birtokába került törvénymódosító javaslatból. Azonban már két hónapos fizetési késedelem esetén kikapcsolhatnák a fűtést a piaci kereskedők ügyfeleinél.
Vágólapra másolva!

A jövőben könnyebben válthatnak szolgáltatót az ügyfelek, a gáz- és áramellátóknak ugyanis a korábbi két hónap helyett csupán három hetük lesz arra, hogy elintézzék egymás között az ügyfél iratainak átadását - derül ki a Magyar Nemzet birtokába került törvénymódosító javaslatból.

Szintén változás, hogy a fogyasztó azután, hogy megkötötte az új szerződést, még meggondolhatja magát. Ha azonban a két szolgáltató már megindította az átadás-átvételt, akkor az ügyfélnek a következő negyedévig várnia kell, leghamarabb ugyanis ekkor térhet vissza eredeti szolgáltatójához. Továbbra is csak azok válthatnak, akiknek nincs tartozása.

A tervezet véget vetne annak a gyakorlatnak is, amikor előre becsült fogyasztás alapján alaposan feltornászott, gyakran hat számjegyű összeget tartalmazó zárószámla kibocsátásával riasztják el a fogyasztókat a szolgáltatók a váltástól.

Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a szolgáltatóváltás előtt az aktuális ellátócég két-három hónapra előre felszámolt, hatalmas összegű számlát küldött ki ügyfelének, indoklásuk szerint azért, hogy a fogyasztónak semmiképpen ne maradhasson tartozása. Ezentúl - ha a parlament elfogadja a módosításokat - csak a váltást követően, öt-hat napon belül, a mérőóra leolvasása után készítik el a zárószámlát.

60 napos késésnél már kikapcsolhatják a gázt

A tervezett változások között szerepel az is, hogy már két hónapos fizetési késedelem után kikapcsolhatják a gázellátást annál az ügyfélnél, aki a szabad piacon működő cégtől veszi a gázt (tehát nem a szabályozott egyetemes szolgáltatásban marad). Jelenleg a hazai gázpiac egészére a három hónapos határidő érvényes.

A javaslatok szerint a piaci gázkereskedőknek is ügyfélszolgálati irodákat kell működtetniük, ami eddig csak az egyetemes szolgáltatókra vonatkozott. Korábban a szolgáltatók azt szerették volna elérni, hogy kevesebb ügyfélszolgálatot kelljen üzemeltetniük, ezzel csökkentették volna költségeiket - írja a lap.