Maradt a rekordalacsony alapkamat az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank csütörtöki ülésén változatlanul, rekord alacsony szinten, 1 százalékon tartotta az irányadó rátát. A döntés megfelelt a várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank csütörtöki ülést követő sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet elmondta, az árstabilitás teljesülhet középtávon, az inflációs várakozások lehorgonyzottak, ezért az alapkamat szintje megfelelő, vagyis nem változtatnak az 1 százalékon tartott irányadó rátán.

A kamat a tizelkilencedik hónapja 1,00 százalék. Az EKB irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a világméretű gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent, egészen 2009 májusáig. Az EKB Kormányzótanácsa legutóbb akkor csökkentette a kamatot 25 bázisponttal 1,00 százalékra.

A piaci kockázatok miatt úgy döntött a kormányzótanács, hogy az 1-hetes, 1-hónapos és 3 hónapos likviditási tendereket korlátlan mennyiségben fenntartják az első negyedévben, illetve ameddig szükséges, a következő felülvizsgálatot április 12-én tartják. Ezen felül a 3 hónapos lejárat feletti hosszú távú refinanszírozási műveleteken is fix kamatláb mellett korlátlanul biztosítanak likviditást (január 23, február 23, március 30). Ezek az intézkedések továbbra is átmenetiek, hangsúlyozta Trichet, és nem mennyiségi lazítást jelentenek.

A kötvényvásárlásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva az elnök azt mondta, heti rendszerességgel közzéteszik a kötvényvásárlások alakulását. Tehát a piac által várt bejelentés a kötvényvásárlási program meghosszabbításáról elmaradt, ez nyomást gyakorolt az euró árfolyamára is; az euró-dollár kurzus 1,3170 körüli szintről 1,31 alá süllyedt.

A növekedési kilátásokról azt mondta, az eurozóna gazdasága profitálhat a világgazdaság folytatódó fellendüléséből, a belső kereslet élénküléséből, és az alacsony irányadó ráta i a növekedést támogatja; kockázatot az egyes szektorok mérleg kiigazításai, a protekcionizmus, a nyersanyagárak emelkedése jelenthetnek többek között.

Bár a költségvetési hiányszintek néhány országban terv felett javultak, addig más országokban fenntarthatatlan pályára kerültek, így szükséges a további, több évre kiterjedő konszolidációs programok végrehajtása, 2011-től. Trichet üdvözölte az ír kormány kiadáscsökkentő terveit.