Amerikai bankokon és cégeken kívül külföldieket is segített a Fed

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve 2008-2009-ben nemcsak a rászoruló amerikai bankoknak és cégeknek dobott mentőövet, de külföldi cégeknek is - közölték amerikai lapok.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi rendszer és a gazdaság összeomlásának megakadályozása érdekében százmilliárdokat bevető Fed az autóipari cégek és a Wall Street pénzintézményei mellett olyan óriásokat is támogatott, mint a General Electric, a Caterpillar, a Harley-Davidson, a Toyota és a Verizon - derült ki a bank által az új pénzügyi törvény értelmében szerdán közreadott hitelszerződésekből.

A mentőhitelekből részesültek az amerikai bankok kelet-ázsiai, európai és kanadai leányvállalatai is.

A Fed-segéllyel több is élt a világ legnagyobb bankjai, pénzintézetei közül, például a Citigroup, a Bank of America, a Goldman Sachs, a svájci UBS és a brit Barclays. A nyilvánosságra hozott dokumentáció szerint 2008 őszén a Fedhez gyakorlatilag minden nap érkeztek banki segélykérelmek.

A Barclays, amely az összeomlása után felvásárolta a Lehman Brothers amerikai érdekeltségeit, különböző vállalatain keresztül összesen 232 milliárd dollár kölcsönt vett fel.

A Fed alapjaiból nyújtott rövid távú, 1-3 hónapos hitelek 10 legnagyobb felhasználója között volt a brit Bank of Scotland és a Royal Bank of Scotland, a francia Société Générale, a német Dresdner Bank és a Bayerische Landesbank, valamint a belga Dexia. A Fed összesen 3,3 billió dollár értékben folyósított hitelt vagy vásárolt a bajba jutott cégek részvényeiből.