Többet kapnak a romániai kismamák, ha hamarabb visszamennek dolgozni

Vágólapra másolva!
Bukarestben a szerdai kormányülésen elfogadott végleges döntés választási lehetőség elé állítja a kismamákat: ha egy évig maradnak gyereknevelési szabadságon, akkor több pénzre számíthatnak, de lehetőségük van arra is, hogy kevesebb pénzért, de két évig maradjanak otthon.
Vágólapra másolva!

Kétféle gyermeknevelési támogatás közül választhatnak január elsejétől a romániai kismamák, vagyis magasabb állami támogatásért egy évig maradhatnak gyereknevelési szabadságon, kisebb állami támogatás fejében viszont két évig is a gyerekük mellett maradhatnak - döntötte el szerdán a román kormány.

A kabinet azt követően vizsgálta meg ismét a gyereknevelési támogatási rendszer kérdését, hogy a román kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem értett egyet a kormány által hétfőn elfogadott (vagy legalábbis az Emil Boc miniszterelnök által elfogadottnak tekintett) döntéssel. Akkor még úgy állt a helyzet, hogy január 1-jétől egy évre csökkentik az állami támogatás folyósításának időtartamát, a második év már csak fizetés nélküli szabadságnak számított volna azoknak a kismamáknak az esetében, akik továbbra is két évig akarnak gyerekük mellett maradni.

A szerdai kormányülésen elfogadott végleges döntés választási lehetőség elé állítja a kismamákat. Határozhatnak úgy, hogy egy évig maradnak gyereknevelési szabadságon. Ebben az esetben jövedelmük függvényében 600 lej (39 ezer forint) és 3400 lej (221 ezer forint) közötti támogatásban részesülnek. Érvényben marad az a munkahelyre való visszatérést ösztönző intézkedés is, amely szerint az egy éves opciót választó kismamák a gyerekük két éves koráig havi 500 lej (32 500 forint) pótlólagos támogatásban részesülnek, de csak akkor, ha az általuk választott egy évet megszakítva, vagyis már a 12 hónapon letelte előtt visszatérnek munkahelyükre. Ez az állami juttatás - amelyre a kismamák bérük mellett jogosultak - már nem fog járni abban az esetben, ha csak a tizenharmadik hónaptól kezdve térnek vissza munkahelyükre.

A második választási lehetőség szerint a kismamák két évig, vagyis a most is érvényben lévő gyereknevelési szabadság időtartamáig maradhatnak csemetéjük mellett. Ebben az esetben azonban az állami támogatás értéke legfeljebb 1200 lej (78 ezer forint) lehet. A két évet választó kismamák nem jogosulnak plusz állami támogatásra még akkor sem, ha esetleg 24 hónapnál hamarabb kezdenek el ismét dolgozni.

Ioan Botis román munkaügyi miniszter szerint az általa vezetett tárca becslése szerint a kismamák 60-65 százaléka választja majd a két éves gyereknevelési szabadságot, 35-40 százalékuk pedig az egyévest.