Világgazdaság: A módosítás ellenére erős maradhat az uniós banktitok

Vágólapra másolva!
A hangzatos bejelentés ellenére nem jelenthet radikális változást a banktitok terén az az uniós egyezség, mely szerint 2015-től automatikusan kicserélhetők lesznek az adófizetők adati az egyes tagállamok adóhatóságai között - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós pénzügyminiszterek kedd este megszületett egyezsége értelmében 2015-től automatikusan kicserélhetők lesznek az adófizetők adatai az egyes tagállamok adóhatóságai között. A leginkább érintett uniós tagállamok, Ausztria és Luxemburg szerint azonban pénzintézeteik ügyfeleinek továbbra sem kell aggódniuk a banktitok védettsége miatt - írja a Világgazdaság.

Az Algirdas Semeta adóügyi biztos által óriási lépésnek nevezett megállapodás csak a következő kategóriákban tenné kötelezővé 2015-től az uniós tagállamok között az automatikus adatcserét: életbiztosítások, bérek és fizetések, nyugdíjak, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek, illetve igazgatótanácsi és felügyelő bizottsági javadalmazások. Ezek kapcsán különösebb indoklás nélkül kérhet adatot az egyik tagállam adóhatósága a másiktól az illető adófizetőről.

A bankszámlák után járó kamatjövedelmek kapcsán azonban Ausztria számára továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a felszámított kamatadó háromnegyedét névtelenül utalja haza a másik tagállamban honos számlatulajdonos illetékes adóhatóságának. Így a számlatulajdonos kilétéről az új rendszer 2017-ben történő bizottsági felülvizsgálatáig biztosan nem kell adatot szolgáltatni, és ezen anonimitás megszűnése 2017 után is bizonytalan - írja a Financial Times Deutschland.

Ezenfelül arra sem lesz lehetősége a mostani egyezség értelmében az adóhatóságoknak 2015 után, hogy adatokat böngésszenek találomra, vagyis csak konkrét névre vonatkozó megkeresés útján kaphatnak információt.

A vonzó hazai környezet segíthetne

Valószínűtlennek tartják a hirtelen érdemi változást e téren a magyar adótanácsadók is. "A mostani egyezség a hangzatos bejelentés ellenére sem jelenthet radikális változást a banktitok terén" - mondta a Világgazdaságnak Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Vadász szerint Ausztria és Luxemburg számára elviselhetetlenül nagy veszteséget jelentene, ha egyik napról a másikra kivonnák a bankjaikban tárolt vagyonokat a külföldi betéttulajdonosok.

Vadász Iván szerint a banktitok és a külföldi adómegkerülés üldözése helyett a hazai környezetet kellene annyival vonzóbbá tenni, hogy ne érje meg a jövedelmeket külföldi számlákra vagy offshore cégekbe menekíteni.