Orbán: Olcsó hitelekre van szükség

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint kamatemelés helyett csökkentésre lenne szükség, mivel a gazdaságnak olcsó hitelekre van szüksége. A jegybank viszont november végén kamatemelésről döntött.
Vágólapra másolva!

"Nincs szükség a devizánk gyengítésére és nincs szükség kamatemelésre, (...) mert friss pénzt kell pumpálni a gazdaságba" - mondta Orbán Viktor, miután találkozott Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel Rigában.

A Reuters tudósítása szerint a magyar kormányfő azt mondta, hogy a gazdaságnak "hitelre van szüksége, olcsó hitelekre. Ezért azt gondoljuk, hogy a kérdés ésszerű megközelítése a kamatok csökkentése, nem pedig emelése lenne".

A magyar alapkamat 5,5 százalékon áll jelenleg, miután a jegybank november végén 0,25 százalékponttal megemelte a történelmi mélypontnak számító 5,25 százalékos kamatot. A Nemzetgazdasági Minisztérium reakciója szerint a kormány nem ért egyet a kamatemeléssel, ezt erősítette meg Lettországban Orbán Viktor.

A Magyar Nemzeti Bank a kamatemelést az inflációs veszélyekkel és a kiszámíthatatlan gazdasági környezettel indokolta. A jegybanki előrejelzés szerint idén 4,9 százalék, jövőre 4 százalék lehet az infláció, amely magasabb, mint az eddigi becslés.