Vizsgálja a kormány a német miniszter válságadós levelét

Vágólapra másolva!
Kritizálta a magyar válságadókat Rainer Brüderle német gazdasági miniszter egy hétfőn megjelent interújában, mert azok elsősorban a külföldi cégeket sújtják, így szerinte problémásak az uniós belső piac szempontjából. A válságadók kivetését tavaly októberben jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány vizsgálja a német kormánytól a témában kapott levelet.
Vágólapra másolva!

"Azok az adók, amelyek elsősorban külföldi vállalatokra vonatkoznak, problémásak az európai uniós belső piac szempontjából" - mondta Rainer Brüderle német gazdasági miniszter a Süddeutsche Zeitungnak a magyar válságadókkal kapcsolatban. A Reuters által ismertett, hétfőn publikált nyilatkozat szerint Brüderle elmondta: a magyar kormányt is értesítették a berlini aggályokról.

A német politikus, aki a piacpártiként számon tartott szabaddemokrata párt tagja, azt mondta, hogy Berlin figyelni fogja a magyar fejleményeket, és a válságadó ügyét fel is veti majd a hónap végén várható magyar-német találkozón, ahol Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel tárgyal majd.

"A Nemzetgazdasági Minisztérium 2010. december végén kapta meg Rainer Brüderle német gazdasági miniszter levelét. Az abban foglaltakat a tárca vizsgálja" - közölte az [origo]-val a tárca, amely azt is egyértelművé tette, hogy "a magyar kormány a jelzett témában, a hivatalos válaszlevél megküldéséig nem kíván nyilatkozni".

December közepén írtak levelet a multik

Orbán Viktor kormányfő október közepén jelentette be, hogy a következő három évben évi 61 milliárd forintot kívánnak beszedni a távközlési és telekommunikációs cégektől, évi 70 milliárdot az energiacégektől és évente 30 milliárdot a kereskedelmi láncoktól. A költségvetés tervezetéből kiderült, hogy a kormány három évnél tovább számít az adókra.

A Reuters hírügynökség december közepén közölte, hogy egy tizenöt cégből álló csoport, köztük több nagy német és osztrák energetikai vállalat közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz. A hétvégén a Die Welt című német lap online változata közölt cikket a multicégek vezetői által jegyzett levélről.

A levélben a cégvezetők azt írják, hogy a magyar válságadók rosszat tesznek a befektetéseknek, és aránytalan mértékben sújtanak egyes ágazatokat. A levelet többek közt az Aegon, az Allianz, az ING, az E.ON, a Deutsche Telekom és az OMV vezető tisztségviselői írták alá. "A magyar kormány legutóbbi döntései trendszerűen egyes kiválasztott iparágakat és különösen a külföldi társaságokat használják a költségvetési egyensúly megteremtéséhez" - áll a levélben. "Ez kárt okoz a beruházásoknak és a magyar kormány hitelességének is, ami az európai belső piac iránti elkötelezettséget illeti" - folytatódik a José Manuel Barroso által vezetett testületnek írott levél.

Az Európai Bizottság egyelőre elemez, és nem vizsgál

"Az Európai Bizottság tanulmányozza a külföldi nagyvállalatoknak a magyarországi válságadókkal kapcsolatos panaszlevelét, illetve azt a levelet is, amellyel a kormány még decemberben válaszolt a bizottsági érdeklődésre" - közölte hétfőn a brüsszeli végrehajtó testület egyik szóvivője.

Olivier Bailly hozzátette azt is, hogy egyelőre nincs szó hivatalos vizsgálatról, arról csak az elemzés befejezése után hoz döntést az Európai Bizottság. Az uniós jogszabályok alapján a bizottságnak elsősorban annak értékelésére van módja, hogy tiszteletben tartja-e a magyar jogszabály az egyenlőség elvét kimondó előírásokat - jelezte a szóvivő.

Az osztrák miniszter is kritikus

Az osztrák gazdasági miniszter is osztja a magyar válságadókat érintő külföldi bírálatokat - közölte hétfőn Reinhold Mitterlehner szóvivője. Még tavaly november közepén egy memorandumot adtak át a témában Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkárnak - mondta Waltraud Kaserer, Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek. A memorandumban felhívták a figyelmet arra, hogy az európai uniós jogba ütközőnek tartják a meglepően rövid idő alatt bevezetett adókat. Ausztria szerint emellett az osztrák-magyar kétoldalú befektetésvédelmi egyezményt is sértik az adók.

Mint azt az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn közölte, a testület tanulmányozza a külföldi nagyvállalatoknak a magyarországi válságadókkal kapcsolatos panaszlevelét, illetve azt a levelet is, amellyel a kormány még decemberben válaszolt a bizottsági érdeklődésre. Egyelőre nincs szó hivatalos vizsgálatról, arról csak az elemzés befejezése után hoz döntést a bizottság - tette hozzá Olivier Bailly.


Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amelynek főrészvényese a Deutsche Telekom.