Átment a szerdai teszten a csőd szélén táncoló Portugália

Vágólapra másolva!
Sikerült a hírdetményben szereplő maximális kötvénymennyiséget eladni a szerdai portugál kötvényaukción. Piaci elemzők szerint Portugália jó eséllyel így sem kerülheti el a nemzetközi segélycsomagot.
Vágólapra másolva!

Portugália 1,25 milliárd euró értékben adott el szerdán államkötvényeket - közölte a MarketWatch üzleti hírportál szerdán, pár perccel dél után. Az aukciót fél 12-kor tartották.

Az előzetes tervek szerint Lisszabonban legalább 750 millió eurónyi papírt akartak eladni, de akár 1,25 milliárd eurónyi kötvény értékesítésére is készek voltak, vagyis az értékesítés sikeres volt, a maximális pakett kelt el. Az eladott kötvények 2014 októberében, illetve 2020 júniusában járnak majd le.

A lisszaboni eseményekre a forint piaca is figyelt, a Raiffeisen reggeli hírelevele szerint a portugál államkötvény-aukció sikeressége határozhatja meg alapvetően a befektetők hangulatát és a forint irányát is, csütörtökön pedig a spanyol kötvényaukció befolyásolhatja a nemzetközi hangulatot. "Ha az aukciók csalódást keltenek, akkor az euró ismét 280 forint fölé kerülhet" - írta az elemzés.

A MarketWatch által megkérdezett elemzők szerint a szerdai aukció ugyan képet ad a piaci kilátásokról, de jó eséllyel Portugália semmiképp sem tudja elkerülni Görögország és Írország sorsát, azaz mindenképp a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorul majd.

Padhraic Garvey, az ING Bank elemzője szerint az aukció sikerét az magyarázza, hogy a befektetőknek rövid pozícióik voltak a piacon, ezeket pedig le kellett zárniuk, ami kötvényvásárlást jelent. A 2014-es papírok átlaghozama 5,396 százalék lett, 1,4 százalékponttal magasabb a legutóbbi, tavaly októberi értékesítésen elértnél, a 2020-as kötvények átlaghozama pedig 6,719 százalék lett, szembe a legutóbbi aukció 6,806 százalékos értékével.

Hétfőn a portugál papírok piaci hozama 4.4 százalékkal volt magasabb a német papírok hozamánál. Január elején ez a különbözet még 3,9 százalék volt.