Megbüntettek egy volt nyugdíjpénztári tagszervezőt

Vágólapra másolva!
Alkalmi szórólapos munkát kínált, közben beléptette a magán-nyugdíjpénztárba a jelentkezőket az Allianz egykori tagszervezője. A PSZÁF olyan súlyosnak értékelte az esetet, hogy a maximális, 500 ezer forintos bírságot szabta ki.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte Tápainé Palotás Zitát, az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár egykori tagszervezőjét - közölte a PSZÁF. A felügyelet közleménye szerint a tagszervező alkalmi munkát hirdetett fiatalok számára, ám azzal párhuzamosan, megfelelő tájékoztatás nélkül léptette be őket a magán-nyugdíjpénztárba is.

A felügyelethez forduló panaszos ügyfél - elmondása szerint - diákokat, pályakezdőket váró, szórólapos munkára jelentkezett egy Szentes-Csongrád-Kunszentmárton térségében kiadott hirdetési újság egyik felhívására. A munkáért előre kapott ezer forintot, majd utólag, tájékoztatás nélkül aláírattak vele három nyomtatványt, amit nem olvasott el. Később kiderült, hogy az ügyfelet az Allianz magán-nyugdíjpénztári ágazatába léptették be, amelynek igazolásaként kézbesítették neki a pénztári tagsági okiratot.

A fogyasztóvédelmi eljárás során a felügyelet megállapította, hogy a tagszervező munkavállalásra hívta fel az ügyfelet. A magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszony létrehozásának lehetősége azonban semmilyen formában nem jelent meg a hirdetésben, és annak lehetőségére a panaszos szerint a tagszervező nem hívta fel a figyelmét. A tagszervező szerint ő megadta a megfelelő tájékoztatást az ügyfél részére, ezt azonban nem tudta bizonyítani.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megállapította, hogy sérült a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának elve, és a jogsértést olyan súlyosnak minősítette, hogy a maximálisan kiszabható bírságot állapította meg.

A PSZÁF tavaly nyáron 5 millió forintra büntette az Allianz Bankot, amiért ügynökei egy főiskolai gólyatáborban vetélkedőnek álcázva adtak el szolgáltatásokat a táborozóknak. A bank még sorsolást is ajánlott, ahol azonban nem volt semmiféle nyeremény.