Matolcsy 250 milliárdos tartalékalapot hozna létre

2011.02.04. 16:02

A költségvetésen belül hozna létre 250 milliárd forintos tartalékalapot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Erről szóló javaslatát ismertette a kormányfővel.

Javaslatot tett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az idei költségvetésben a kormány hozzon létre stabilitási tartalékalapot, amely súlyos külső kockázatok megjelenése esetén megvédi a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől. Matolcsy György ezt brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be.
   
A tartalékalapba helyezett összeg csak a kockázatok tényleges bekövetkezte esetén költhető el, egyébként az év végére újra felhasználható az államháztartási törvényben szereplő célokra - fejtette ki. Mint mondta, meglátása szerint az alapban jelentős összegnek kell lennie, ezért a bruttó hazai össztermék, a GDP egy százaléka körüli összeget, 250 milliárd forintot javasol félretenni. Jelezte azt is, hogy az alap forrása az érvényes költségvetés: az összeg a jelenlegi büdzséfejezetekből származna, más forrásokban a kormány nem gondolkodik. Elképzelhető, hogy a kormányfő döntése még pénteken megszületik a javaslatról - tett hozzá Matolcsy György.