Feleségének elejtett félmondata szerint nyáron lemondhat az IMF vezére

2011.02.09. 10:18

Az IMF vezetőjének felesége egy francia hetilapnak adott interjúja miatt egyre többen számítanak arra Franciaországban, hogy Dominique Strauss-Kahn lesz Nicolas Sarkozy következő kihívója, ami azt jelentheti, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak már nyáron új vezetője lesz.

"Ami engem illet, én nem szeretném, hogy egy újabb mandátum erejéig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén maradjon" - ezt mondta Anne Sinclair, az egyik legismertebb francia televíziós személyiség, Dominique Strauss-Kahn IMF-vezér felesége a Le Point című francia hetilapnak adott interjújában.

Az interjú csak csütörtökön jelenik majd meg, de a fenti mondat bejárta a francia sajtót, ez ugyanis azt jelentheti, hogy a DSK-nak becézett politikus 2012-ben visszatérhet a francia belpolitikai életbe. Dominique Strauss-Kahn mandátuma 2012 novemberében jár majd le az IMF élén, és a várakozások szerint már ezelőtt a szocialista párt vezetőjeként és elnökjelöltként térhet vissza Franciaországba.

A szocialista elnökjelöltről októberben döntenek majd, és könnyen lehet, hogy Sinclair bejelentése ezen folyamat első lépésének tekinthető. A jelölteknek június 28. és július 13. között kell hivatalosn is jelezniük, hogy indulni szeretnének a választáson, ami azt jelentheti, hogy Strauss-Kahnnak már nyáron távoznia kell az IMF éléről (azaz le kell mondania), ez a pozíció ugyanis minden politikai megnyílvánulást tilt.

A francia baloldal egyik ikonikus alakjának számító Strauss-Kahn Lionel Jospin kormányában vezette a pénzügyi tárcát, és a Le Figaro szerint komoly esélye lenne egy most megtartandó választáson arra, hogy legyőzze a jelenlegi elnököt, Nicolas Sarkozyt.

Forrás: AFP
Ha Strauss-Kahn visszatér Párizsba, már nyáron új vezetője lehet az IMF-nek