Járait nevezte ki Schmitt a Költségvetési Tanács élére

2011.02.18. 7:45

A jelenleg a jegybank felügyelőbizottságát vezető egykori jegybankelnököt és pénzügyminisztert, Járai Zsimondot nevezte ki a köztársasági elnök a Költségvetési Tanács harmadik és egyben vezető tagjának. Kopits György, a tanács korábbi elnöke február 8-i hatállyal mondott le tisztségéről.

Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmond volt jegybankelnököt nevezte ki pénteken a Költségvetési Tanács (KT) hiányzó, harmadik tagjának - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Járai, aki jelenleg a jegybank felügyelőbizottságának elnöke, a Sándor-palotában vette át kinevezését a köztársasági elnöktől.

Az MNB közleménye szerint a köztársasági elnök által kinevezett tag hívja össze a tanács üléseit, megállapítja annak napirendjét, vezeti és képviseli a Költségvetési Tanácsot.

Az országgyűlés december 13-án fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal.

Az új szabályok szerint a Költségvetési Tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül. A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak.

A takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény szerint a Költségvetési Tanács tagjai közül a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti a tanácsot.

Az Országgyűlés még december 20-án, az egészségügyi törvénytervezethez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával döntött arról, hogy december végén megszűnik Kopits György, a Költségvetési Tanács elnökének megbízatása. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter módosító javaslatcsomagjának utolsó pontja az egészségügyi törvényt egy új paragrafussal egészítette ki. Ez - a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvényt módosítva - kimondja, hogy a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által jelölt tagjának megbízatása 2010. december 31-én megszűnik.

Kopits György, a Költségvetési Tanács korábbi elnöke február 8-i hatállyal mondott le tisztségéről, és az ezzel kapcsolatos jogairól. A lemondás okaként Kopits György azt nevezte meg, hogy a személyével szembeni bizalom nyilvánvalóan megszűnt, valamint azt, hogy a december 31-e előtti Költségvetési Tanács és a január elsejétől működő új Költségvetési Tanács között semmilyen szempontból sincs tartalmi jogfolytonosság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK