FAO: Februárban csúcsot döntöttek az élelmiszerárak

2011.03.03. 13:59

Az olajválság is hozzájárult ahhoz, hogy az 1990-ben kezdődött mérések óta még soha nem volt olyan magas a FAO élelmiszerár-indexe, mint februárban.

Újabb csúcsra emelkedett világszerte az élelmiszerek ára februárban az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint. Ennek főként olyan külső okai vannak, mint az olajválság, illetve az árfolyam- és politikai bizonytalanság - írja a Reuters.

A FAO csütörtökön nyilvánosságra hozott élelmiszerár-indexe 2,2 százalékkal, 236 pontra emelkedett. Ezzel az immáron nyolcadik hónapja egyfolytában emelkedő mutató 1990. évi bevezetése óta most a legmagasabb. A cukor kivételével valamennyi vizsgált termékcsoportban emelkedtek az árak.

A nemzetközi szervezet havonta állítja össze az élelmiszerár-indexet a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának alakulása alapján.

A múlt héten Delhiben közel negyvenezer ember vonult az utcákra a szervezők szerint, hogy a magas élelmiszerárak miatt tüntessenek. Algériában pedig cukrot követeltek egy erőszakos tüntetés résztvevői az év elején, ami az első látványos jele annak, hogy a 2008-as éhséglázadások idején beállított magasságokba emelkedett az alapvető élelmiszerek ára az idei év elejére.

Az ENSZ szerint gabonahiány fenyegeti a világot, több mint 80 ország pedig készülhet az éhezésre, bár az idei évet még ki lehet húzni a felhalmozott tartalékokkal. Az Independent kiszámította, hogy tavaly június óta a búza ára közel megduplázódott, a sertéshús ára is negyedével nőtt, a cukor pedig 30 éve nem volt olyan drága, mint napjainkban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK