"A feleségem 500 forintos benzint szeretne" - autósok a benzinárról

Benzin, Benzinár, tankolás, benzinkút
Vágólapra másolva!
Az utak kiürültek, sok vásárló a benzinkutasokkal veszekszik, egyre többen pedig hosszabb utakra használják autójukat - az [origo]-nak nyilatkozó autósok és benzinkutasok szerint érezhetően hatással van a mindennapokra a benzináremelés. Van, aki robogóra vált, a kutasok a céges autókban bíznak. Egy férfi viszont azt mondta, hogy a felesége még drágább benzint szeretne, mert így ő többet lenne otthon.
Vágólapra másolva!

Szerdán 5-5 forinttal emelkedett a motorbenzin és a gázolaj literenkénti ára, így az autópályákon lévő kutakon a benzin 400 forint közelébe került. Budapesten jellemzően 380-390 forint közötti árakkal találkozott az [origo] riportere szerdán reggel. Autósokat viszont alig tudtunk megkérdezni, mert a 6-os út budapesti szakaszán több kút is üres volt. A kutaknál tankoló autósok panaszkodnak a drágulás miatt, többen a kutasokat hibáztatják.

"Kevesebbet fogok autózni, de csak rövid távon, a városban. A BKV-val lassabban érek oda az úti célomhoz Budapesten, tavasztól őszig meg robogóval járok. Bár valamivel drágább, mint egy BKV-bérlet, de utazási időben verhetetlen. A munka után nem mindegy, hogy egy-két dolgot tudok csak elintézni BKV-val, míg a robogóval négy-öt helyre is el tudok szaladni" - mondta egy XII. kerületben lakó, a Belvárosban dolgozó férfi.

A megkérdezett autósok közül többen jelezték, ha folytatódik a drágulás, akkor minimálisra csökkentik az autóhasználatot. Többen azt mondták, a a tömegközlekedés, elsősorban a vonatozás, egyelőre nem megfelelő alternatíva, mert drága, a vonatok pedig koszosak. Egyikük azt mondta, hogy bár a cége fizeti a benzint, elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani árak miatt a korlátozni fogják az üzemanyag-kiadásokat.

Van olyan család, ahol a házastárs 500 forintos benzint szeretne

Kedden késő délután az egyik XI. kerületi kútnál tankoló negyven év körüli férfi azt mondta, 20 litert tankolt, szerinte az a 200 forint is számított, amit azzal nyert, hogy már kedden este bement a kúthoz. "Már most is kevesebbet járok, csak munkába meg hétvégén bevásárolni, ha 400 forint fölé kerül, akkor lehet, hogy le is teszem a kocsit. Van ám jó oldala is, többet vagyok otthon. A feleségem épp ezért 500 forintos benzinárat szeretne" - mondta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZbwLBKqMdf4qKxI4

"Bár nem az én pénzem, azaz a cég fizeti az üzemanyagszámlát, de vannak olyan pletykák a cégen belül, hogy a mostani ár fel fog tűnni a vezetésnek. Gondolom, csökkenteni fogják az erre szánt büdzsét, ennek természetesen nem örülök, de ez van. Legalább van munkám" - mondta egy másik autós, egy VIII. kerületi kútról kijövő, harmincas éveiben járó fiatalember.

Egy apuka a keddi tankolás előtt azt mondta: eddig sem volt nagy autóhasználó, de a fokozatos üzemanyag-drágulás miatt még ritkábban fog autóba ülni. "Ugyanakkor a 400 forintos benzinár mellett is fogom használni az autót, mert a család többi tagja Szegeden és Győrben lakik, oda autóval fogok menni. Amíg a tömegközlekedés - MÁV és a Volán ennyire drága - addig meg sem fordul a fejemben, hogy a családommal vonatra üljünk. Nem csak az ár, hanem a körülmények - rendezetlen állomások, koszos vagonok - miatt, és a vonatok sebessége sem kielégítő" - mondta.

A benzin és a gázolaj árának változása az elmúlt húsz évben

Motorbenzin (95-ös)Gázolaj
1991. (éves átlag)

54,10 (98-as motorbenzin)

34

2001. március

231,60

214,80

2002. március

212,80

197,40

2003. március

240,70

228,50

2004. március

237,80

213

2005. március

244,1

239,1

2006. március

261

261

2007. március

263

250

2008. március

301

312

2009. március

257

252

2010. március

328

304

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A kutasokat szidják

"Bár tudom, hogy a benzindrágulás számos más termék árát emeli, ezzel együtt azt gondolom, hogy menjen csak szépen feljebb az üzemanyagár, hátha akkor jobban fókuszba kerül a környezetkárosító anyagok használata, és többet tesznek majd a döntéshozók a zöldebb közlekedésért. Legyen még drágább az üzemanyag, de a kenyér legyen olcsóbb" - mondta egy hatvanas éveiben járó, közgazdászként dolgozó férfi. Azt mondta, csak akkor használja a kocsit, amikor muszáj. Arra a kérdésünkre, hogy tankolás előtt megkeresi-e a legolcsóbb kutat, azt mondta: "Nem szoktam figyelni. Az idő is drága, amíg megkeresném a legolcsóbb kutat. Néhány forintos eltérésért pedig szerintem nincs értelme többet autózni."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A 6-os út budapesti szakaszán lévő egyik benzinkút vezetője azt mondta: "elég ránézni az utakra, nincs senki. Január óta durván negyven százalékkal csökkent a forgalmunk. Csak a cégesek jönnek, őket nem érdekli" - mondta a benzinárról a kútvezető.

Az üzemanyag-drágulás miatt az elmúlt években ritkán előforduló úgynevezett elhajtások száma megnőtt - mondta az egyik budai benzinkút dolgozója. Hozzátette: a kamera nem jelent védelmet, az elkövetők lopott rendszámmal jönnek tankolni. "Az egyik esetnél kihívtuk a rendőröket, akik azt mondták, a héten negyedszer kell kimenniük elhajtásos elkövetők miatt" - mondta a benzinkutas.

A magas árak miatt feszültebbek is az autósok. "Bejönnek, morognak, minket szidnak, mintha mi tehetnénk a drágulásról. Bejönnek, morcosan a pultra vágják a kártyát vagy a pénzt. Egy szó, mint száz, bunkón viselkednek. A kormányt szidják, minket, meg aki még eszükbe jut" - mondta a 6-os út budapesti szakaszán lévő egyik benzinkútnál egy ott dolgozó dolgozó fiatal nő, és hozzátette: "Néhány forinton képesek vitatkozni, többször előfordult, hogy három forintra végződött a számla, ezt nekünk felfelé kell kerekíteni, és ezt sokan szóvá teszik."