Vágólapra másolva!
A londoni szállodaüzemeltetők, vendéglátósok és ajándéktárgyárusok bizonyára nagyon jól járnak a Vilmos herceg pénteki esküvőjét övező felhajtással, a brit vállalati szektor egészének azonban rosszul jön a húsvétot követő extra munkaszüneti nap. A gazdasági hatások mérlege összességében akár negatív is lehet.
Vágólapra másolva!

Amikor Vilmos herceg, II. Erzsébet brit királynő unokája tavaly eljegyezte Kate Middletont, egyszersmind bejelentette az esküvő kitűzött időpontját, az esemény gazdasági hatásait taglaló orgánumok többnyire azt számolgatták, az ajándéktárgybiznisz és a turistaroham mekkora lökést adhat a válságból nehezen kikecmergő brit gazdaságnak. Az utóbbi hetekben viszont már az volt a téma, vajon a pozitív hatás ellensúlyozhatja-e a negatívat.

A legtöbb cégvezető már önmagában azon megütközött, hogy a hercegi esküvőt péntekre tették, David Cameron miniszterelnök pedig munkaszüneti napot rendelt el. Egy-egy extra pihenőnap fontmilliárdokban mérhető bevételkiesést okoz a brit gazdaságnak, különösen akkor, ha csupán pár hónappal előtte jelentik be. Még az önkormányzatok között is akad, amelyiknek ez nehézséget okoz. A Financial Times szerkesztőségi cikkben tette fel a kérdést: nem tudta-e volna Cameron megkérni a jegyespárt, hogy egy szombati napon keljen egybe?

Kieső termelés, visszafogott bővülés

Az igazi problémát azonban a konkrét időpont jelenti. A húsvét miatt két négynapos hétvége követi egymást - május 2. eleve munkaszüneti nap az Egyesült Királyságban -, így rengeteg munkavállaló vette ki a közbeeső három napot, másfél hetes egybefüggő szabadságot nyerve ezzel. A Reuters szerint egyes elemzők azzal számolnak, hogy a kiesett termelés negyed százalékponttal visszaveti a második negyedéves GDP-bővülést. Az első negyedévben a növekedés ennek mindössze a kétszerese, félszázalékos volt. (Az esküvő időzítése egyébként más szempontból sem szerencsés, túl közel esik a választási rendszer reformjáról szóló, május 5-én esedékes népszavazáshoz, kiszorítva azt a médiafelületekről.)

Mindettől függetlenül számos vállalkozásnak természetesen nagy lehetőség a westminsteri apátságban tartandó ceremóniát övező érdeklődés. A legváltozatosabb termékeket igyekeznek eladni a pár arcképével és nevével, de sokszor még ilyen direkt eszközre sincs szükség. A Middleton által az eljegyzésen viselt ruhát 24 óra alatt elkapkodták a forgalmazó lánc londoni üzleteiből, de még a Tesco által piacra dobott replika is pillanatok alatt elfogyott. Hasonló sikernek bizonyult az eljegyzési gyűrű másolata.

A hotelek, éttermek nyerhetnek

A briteket és külföldieket egyaránt megcélzó ajándéktárgy-iparág mellett a fő haszonélvező az idegenforgalom és a vendéglátás lehet. Egymillió látogatót várnak Londonba, így becslések szerint csak a főváros esetében százmillió font nagyságrendű lehet az extra forgalom. A pénzügyi tanácsadó cégek ugyanakkor több ízben figyelmeztettek, hogy a szektorban sok vállalat a reálisnál többet remél az eseménytől. A PWC egyik szakértője azt mondta, az esküvő iránt nem érdeklődő, hétköznapi turistákat akár el is riaszthatja a felhajtás és ami vele jár: a zsúfoltság és az esetleges magasabb árak.

Forrás: AFP/Paul Ellis
A britek 195 millió fontot költenek majd a közvetítés alatt elfogyasztott rágcsálnivalókra és italokra. Kattintson további képekért!

A kiskereskedelmi láncok a partikellékek (ide értve az élelmiszereket is) forgalmának megugrását remélik, és alighanem megnő majd a televíziós közvetítéshez kapcsolódó hirdetési aktivitás is. Vilmos szülei, Károly walesi herceg és az azóta elhunyt Diana hercegnő esküvőjét harminc évvel ezelőtt 750 millióan nézték világszerte, Diana 1997-es temetésének pedig kétmilliárd nézője volt.

Middletonék példája

John Belrau amerikai közgazdász és újságíró a Wall Street Journalban azt írta, a Middleton család példája mindenképpen jó hatással lesz a brit gazdasági életre. A leendő hercegné szülei egyszerű alkalmazottként kezdték, és a maguk által indított vállalkozásból gazdagodtak meg annyira, hogy a lányukat olyan egyetemre küldhették, ahol találkozhatott Vilmossal.

Mindez persze nem győzi meg a brit köztársaságpártiakat: a monarchia felszámolását sürgető egyik szervezet, a Republic vezetője Cameron egyik nyilatkozatára reagálva azt mondta, amikor az emberek elvesztik a munkájukat, az otthonukat, és egyre kevesebb szolgáltatást kapnak az adójukért, "valaki más esküvőjétől nem fogják jobban érezni magukat".