Költségvetési átláthatóság helyett parlamenti díszkivilágítás

A Parlament épülete díszkivilágításban
Vágólapra másolva!
Eredetileg a költségvetés átláthatóságának erősítésére, az új törvények hatástanulmányaira, "beárazására" szánták azt a 470 millió forintot, amit most inkább a Parlament díszkivilágítására költenek. A korábbi Költségvetési Tanács megtakarításai ugyanis az Országgyűlés Hivatalához kerültek.
Vágólapra másolva!

A kormány engedélyezte, hogy az Országgyűlés Hivatala az előző évről áthozott 655 millió forintját idén elköltse - leegyszerűsítve ezt mondja ki az egy hete hozott kormányrendelet. (A kormányrendelet az 1111/2011. (IV. 27.) számon jelent meg a Magyar Közlöny április 27-i számában.) Ennél azonban többről szól a jogszabály: a pénz java része, 470 millió forint az átalakított Költségvetési Tanács tavaly év végén szélnek eresztett stábjától származik, ennyit takarított meg a KT 2010-ben, ezt pedig most a Parlamentet, mint intézményt működtető Országgyűlés Hivatala arra költheti el, amire csak akarja. (A kettő különbözete, 185 millió forint a hivatal által múlt évben megspórolt tétel.)

Díszvilágítást szeretnének

Az Országgyűlés Hivatala nem sokat gondolkodott azon, mihez is kezdjen a közel félmilliárdos summával: mint azt Nagy Zoltán, a hivatal gazdasági főigazgató-helyettese az [origo]-nak elmondta, április 29-én egy felhívást tettek közzé a Közbeszerzési Értesítőben. Az épület dunai homlokzatának, az alsó- és felsőházi termei tetőzetének, az épületvégi tetőzeteknek, a kupolának és a kőtornyoknak a díszkivilágítását szeretnék megoldani, augusztus 10-re ennek pedig el kell készülnie. Ezt a munkát, mint a felhívásból kiderül, 900 millió forint plusz áfára becsüli a hivatal, vagyis a KT-től származó összeg ennek durván a felét fedezné.

A projekt az elfogadott költségvetési törvény tanúsága szerint elviszi az idei felújítási keret java részét. A hivatalnak közel 1,7 milliárd forintja van felújításra, beruházásra.

Az Országgyűlés Hivatala bútorokat, szoftvereket örökölt a KT-tól

Emlékezetes, a hatástanulmányokat készítő, a költségvetési törvényjavaslat megalapozottságát vizsgáló, a módosító javaslatokat beárazó, elemzéseiben tett megállapításaival pedig a kormánynak néhány kellemetlen percet szerző Költségvetési Tanácsot lényegében felszámolta tavaly év végén a kormánypárti többség. Az évi több mint 800 millió forintból működő KT idénre kért keretének java részét, 825 millió forintot a roma ösztöndíjprogramokra irányították át, további 10 millió forintnak pedig az Országgyűlés Hivatala lett a célállomása, a KT negyven elemzőjét kivétel nélkül utcára tették, a KT három vezetőjéből kettőt még év végével visszahívtak, az elnök, Kopits György pedig február elején lemondott. A korábbi elemzői stáb egy része, költségvetési elemzések készítésére egy civil társaságot alapított április végén, Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest néven. Most a KT egy szakértői stáb nélküli háromfős testület, elnöke a kormánypárthoz közel álló Járai Zsigmond, Fidesz-képviselőből az Állami Számvevőszék elnökévé avanzsált Domokos László, és az Orbán-kormány által számtalanszor támadott Simor András jegybankelnök.

A volt Költségvetési Tanács jogutódja az Országgyűlés Hivatala lett. A KT stábjának megszűnésével kapcsolatos kötelezettségek, kifizetések 131 millió forintot tesznek ki, de ezt fedezi a KT tavalyi megtakarítása, mert összesen 601 millió forintot spórolt meg a testület, vagyis a KT szakértői gárdájának felszámolásával összefüggő kifizetések után fennmaradó 470 millió forintot fordítja most díszkivilágításra az Országgyűlés Hivatala. A jogutódlás azzal is járt, hogy az egykori KT-ben dolgozó forrásainktól származó információnk szerint a hivatal legalább százmillió forint értékben örökölt meg bútorokat, szoftvereket, egyéb berendezéseket a KT stábjától.