Kényszerről és a Szurgut vereségéről írnak orosz lapok

Vágólapra másolva!
A Szurgutnyeftyegaz első külföldi kalandjának bukásaként értékelte az egyik orosz gazdasági lap, hogy Magyarország visszavásárolta az orosz cég tulajdonában lévő Mol-részvényeket. Az RBC.ru gazdasági hírportál szerint az orosz céget rákényszerítették arra, hogy adja el a részvénycsomagját, a Vedmosztyi szerint azonban így is rengeteget kereshetett az üzleten.
Vágólapra másolva!

"Rákényszerítették" az Szurgutnyeftyegaz orosz olajvállalatot a cég Mol-részvényeinek eladására - írta az RBC.ru orosz internetes gazdasági lap, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország "visszaszerezte" Oroszországtól a részvénycsomagot.

Az orosz lap szerint a Molban vásárolt részesedés volt az orosz cég első próbálkozása arra, hogy külföldi cégekben tulajdont szerezzen, de ez a kísérlet "vereséggel végződött". A hírt kommentálva több orosz lap is felidézi, hogy az orosz céget korábban nem engedték be a Mol közgyűléseire, és nem gyakorolhatta részvényesi jogait, mert a Mol nem tekintette stratégiai partnernek.

A gazdasági lap azt is felidézte, hogy már hónapok óta keringett a részvények visszavásárlásáról szóló pletyka a magyar sajtóban. Eszerint a pletykák arról szóltak, hogy vagy a Mol, vagy a magyar kormány fogja visszavásárolni a részvényeket a Szurgutnyeftyegaztól.

A Vedmosztyi című tekintélyes napilap azt is kiszámolta, hogy a Mol-részvények mai árfolyamán a Szurgutnyeftyegaz részvénycsomagja 1,9 milliárd eurót (500 milliárd forint) ér. Amennyiben a részvényeket a cégtől reális áron veszi meg Magyarország, az orosz lap szerint az orosz cég 400-500 millió eurót (kb. 135 milliárd forint) nyert az üzleten, az OMV-től ugyanis jóval alacsonyabb áron, 1,4 milliárd euróért vette meg a csomagot 2009-ben.

Az oroszoknak a Molban 21,2 százalékos részesedésük volt, amelyet 2009 márciusában vettek az osztrák OMV-től. A kormány többször jelezte, hogy ezt a részesedést szeretné visszaszerezni a cégtől. A részvénycsomag állami kézbe kerül (Orbán bejelentéséről itt olvashat részletesen).