Mélyponton a hitelfelvételi kedv a GfK szerint

2011.06.02. 10:55

Csak minden ötvenedik magyar lenne hajlandó hitelt felvenni a GfK-csoport csütörtökön közzétett kutatása szerint, öt éve még a megkérdezettek 10 százaléka mutatott hajlandóságot a hitelfelvételre. Magyarországon a hitellel rendelkezők aránya 27 százalék, ezzel első helyen vagyunk a régióban.

A pénzügyi válság alapjaiban változtatta meg a magyarok véleményét a hitelekről, kevesebben vásárolnának hitelből, mint korábban, de a megtakarítások felélését vásárlással is kisebb arányban tervezik - derül ki a GfK-csoport felméréséből.

Bár a banki hitelezés drasztikusan visszaesett a 2008-as pénzügyi válság hatására Magyarországon is, a hitellel rendelkezők aránya nem csökkent az elmúlt három évben, sőt a régió országai közül még mindig a legmagasabb szinten áll. Évekig Szlovénia vezette a rangsort, majd 2010-ben 10 százalékkal visszaesett a háztartások eladósodottsági aránya.

Magyarországon a hitellel rendelkezők aránya 27 százalék, Horvátország áll a második helyen 26 százalékkal, a harmadikon pedig Románia 24 százalékkal.
A magas hazai adat azért is meglepő a GfK szerint, mert az MNB adatai alapján 2009 eleje óta csökken a lakossági hitelállomány, tehát azóta a lakosság nettó hiteltörlesztővé vált.

A GfK fogyasztói bizalmi index felmérés hitelfelvételi hajlandóságot mérő kérdésére a válság előtti közel 10 százalékhoz képest most csak minden ötvenedik magyar válaszol igennel, illetve közel 70 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt, amit 5 évvel ezelőtt még alig fele annyian gondoltak hasonlóan.

A megtakarításokat sem szívesen költjük el

Kevesebben vásárolnának hitelből, mint korábban, de a megtakarítások vásárlásra való felélését is kisebb arányban tervezik az emberek. Ennek ellenére a megtakarítással rendelkezők arányának emelkedése átmenetinek bizonyult, és a 2009-es átmeneti csúcs után folyamatos csökkenéssel 18 százalékos mélypontot ért el.

A megkérdezettek 94 százaléka fontosnak tartja, hogy tartalékoljon időskorára. A megtakarítási célok között is kiemelt helyen szerepel a nyugdíjas évekre való takarékoskodás, mégis csak a lakosság alig ötöde képes megtakarítani.

A közép-európai államok mindegyikében jóval magasabb arányban rendelkeznek életbiztosításokkal, mint Magyarországon, és a megtakarítással rendelkezők aránya alapján is a mezőny második felében helyezkedik el az ország - jegyzi meg a GfK.