Devizahiteleseket segítő javaslatokat nyújtottak be ellenzéki képviselők

Vágólapra másolva!
Az ügyfelek helyzetét könnyítenék azok a módosító javaslatok, amiket a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényhez nyújtottak be jobbikos és LMP-s képviselők szerda délutánig. Javasolják többek között a kényszerintézkedési kvóta bővítését, és megszüntetnék azt a rendelkezést, ami szerint a kilencven napon túli tartozással rendelkező ügyfeleket kizárják az árfolyamrögzítésből.
Vágólapra másolva!

Több mint egy tucat módosító javaslatot nyújtottak be szerda délutánig a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslathoz ellenzéki képviselők. Az LMP országgyűlési képviselői javasolják, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) láthasson rá arra is, hogy a hitelező mennyi követelést adott el, engedményezett, amelynek a hitelfedezeti biztosítása lakóingatlan vagy tanya, és a hitelező ezekről is adja meg a törvényben előírt paramétereket az engedményesek nevével együtt feltüntetve.
Javasolják továbbá, hogy a kényszerértékesítési kvótába tartozzanak bele a PSZÁF által felügyelt pénzügyi vállalkozásoknak, faktoringgal foglalkozó cégeknek engedményezett követeléseket biztosító ingatlanok is. Azt a szűkítő feltételt pedig, amely szerint az adós teljes előtörlesztésre csak akkor jogosult, ha az előtörlesztés mind az eredeti tartozás, mind a gyűjtőszámlás tartozás teljes visszafizetését eredményezi, megszüntetnék.

Gyűjtőszámlahitel esetén a pénzügyi intézmény általi szerződésmódosítás valamint az előtörlesztés legyen mentes mindenféle extra banki díjtól, költségtől, a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötésével összefüggő közjegyzői díjak megfizetése pedig a hitelintézetet terhelje. Indítványozzák, hogy a hiteladósok a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjában a devizakölcsönből eredően fennálló, 90 napot meg nem haladó késedelmes tartozásukat a Magyar Nemzeti Bank aznap érvényes deviza középárfolyama alapján meghatározott hitelezői törlesztési árfolyamon fizethessék meg a gyűjtőszámlahitel terhére végrehajtott folyósítással.

Jobbikos képviselők úgy módosítanák a törvényt, hogy a jövőben a pénzügyi intézmények a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a svájci frank esetén a devizahitel-szerződés megkötésekor rögzített árfolyamot alkalmazzák, és hogy kényszerértékesítés kezdeményezésére kizárólag a Nemzeti Eszközkezelő felállítását követően legyen lehetőség.

A törvényjavaslatot kiegészítenék egy új, a forintosításra vonatkozó ponttal, ami kimondja: a felvett hitel a devizahitel-szerződés megkötésekor rögzített árfolyamon, forint alapra kerül átváltásra, és a további részletfizetés a megállapított futamidő végéig eszerint kerül visszafizetésre. Megszüntetnék azon ügyfelek kizárását az árfolyam rögzítésből, akiknek a devizakölcsönből származó fizetési késedelme meghaladja a 90 napot.