Napi Gazdaság: Bedőlt az állami kutatóintézet

Vágólapra másolva!
Pályázaton értékesítenék a március óta felszámolás alatt álló, állami tulajdonú Villamosenergiaipari Kutató Intézet Zrt. (VEIKI) vagyonát - írja a pénteki Napi Gazdaság a Cégközlöny alapján. A Cégközlöny hirdetése két ingatlant és a VEIKI három cégben lévő tulajdoni hányadát kínálja, irányáruk összesen több mint 618 millió forint.
Vágólapra másolva!

A március óta felszámolás alatt álló, állami tulajdonú, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó Villamosenergiaipari Kutató Intézet Zrt. (VEIKI) vagyonát pályázaton értékesítenék - közölte a pénteki Napi Gazdaság. A Cégközlöny összesen több mint 615 millió forintos nettó irányáron kínál eladásra két budapesti ingatlant és további 3 millió forintért adnák el a VEIKI három cégben lévő tulajdoni hányadát.

A lapban az áll, hogy a hirdetés tartalmaz egy 443 négyzetméteres gellérthegyi ingatlant nettó 389,2 millió forintos irányáron, illetve egy több mint 1400 négyzetméteres, Budapest VII. kerületi épületet 226,1 milliós irányárral - olvasható a Napi Gazdaságban.

A VEIKI-nek jelenleg 1,1 milliárd forintos fizetési kötelezettsége van az ISD Dunaferr Zrt.-hez tartozó EMA-Power Kft. felé, ami egy 2008-ban indult perből gyülemlett fel, amit a VEIKI elveszített. A kutatóintézet felszámolását az EMA-Power kezdeményezte, a sikertelen egyezségi tárgyalások után - írja a Napi Gazdaság. A napilap közölte, a vagyonkezelő úgy véli, "racionális magatartást követve veszteségminimalizálásra törekedett az ügyben", a VEIKI vagyona erejéig áll helyt kötelezettségeiért.

Cégbírósági adatok szerint a VEIKI nettó értékesítési árbevétele a korább 900-992 millió forintról 151 millióra zuhant 2009-ben, mérleg szerinti eredménye pedig 3,6 millió, illetve 805 ezres nyereség után 1,5 milliárdos veszteségbe váltott - írja a Napi Gazdaság. A napilap cikkében az áll, hogy a dolgozók száma öt főre csökkent az előző évi 69-ről, a felszámolás kezdetére pedig már csak egy aktív állományú munkavállaló maradt.