Morgan Stanley: Az erős frank miatt nem vásárolnak a magyarok

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint 2008 óta annyit erősödött a svájci frank a forinthoz képest, mintha hat százalékpontos hitelkamat-emelést hajtottak volna végre. A Morgan Stanley bankcsoport elemzése szerint ez az oka annak, hogy visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése londoni felzárkózó piaci elemzők legújabb számításai szerint.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének hétfői tanulmánya szerint "meglehetősen egyértelműnek tűnő" módon ez az egyik oka annak, hogy a kiskereskedelmi kiadások miért csökkentek ilyen jelentősen Magyarországon 2008 óta.

Az elemzéshez fűzött grafikus összehasonlító kimutatás szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a 2008 augusztusában mért szint 95 százaléka alatt van, miközben Lengyelországban közelíti a 115 százalékot, Csehországban pedig nem sokkal marad el az akkori értéktől.

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint a hatás "annál is inkább megrázó", mivel a magyar háztartásokon - a balti és a balkáni országokkal ellentétben - 2005 és 2008 között nem lett úrrá "a költekezési láz", így nem volt olyan mértéktelen fogyasztási hullám, amelyet vissza kellett volna fogni.

Közben hétfőn délután új csúcsra drágult a svájci frank a forinthoz képest, a magyar fizetőeszközt háromnegyed négykor 240,30 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.