Az erős frank miatt türelmi időt kérnek az önkormányzatok hiteleik tőketörlesztésére

Vágólapra másolva!
A svájci frank árfolyamának emelkedése miatt egy évvel később akarják elkezdeni az önkormányzatok a teljes tartozásuk mintegy felét kitevő 600 milliárd forintos hitelállomány tőkéjének törlesztését - jelentette be a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerdán az MR1-Kossuth Rádióban.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok egy év türelmi időt kérnek hiteleik tőketörlesztésének megkezdésére, erről pedig még szerdán levelet írnak Orbán Viktornak - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kölcsönök nagy részét kötvényként vették fel, amelynek tőkerészét a pénzfelvétel után három évvel kellene megkezdeni törleszteni - jelentette be Gémesi.

A miniszterelnöktől azt várják, hogy az önkormányzatok ennél egy évvel később kezdhessék meg a teljes önkormányzati tartozás mintegy felét kitevő 600 milliárd forintos hitelállomány tőkéjének visszafizetését. Gémesi György szerint ugyanis a svájci frank árfolyamának emelkedése őket is súlyosan érinti: az önkormányzatoknak fejlesztéseket kell leállítaniuk, és egyes feladatokat nem tudnak teljesíteni. Az elnök szerint a bankok háttérbeszélgetésekben már beleegyeztek a tőketörlesztés megkezdésének elhalasztásába.

Gémesi bejelentéséről a Reuters hírügynökség is beszámolt.