A bankok csak egyenként tárgyalnának az önkormányzatokkal

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség szerint szükségtelen és jórészt kivitelezhetetlen az önkormányzati szektor egységes hitel-átütemezéséről tárgyalni, a szervezet szerint az önkormányzatok adóssága megfelel az uniós átlagnak. A Bankszövetség azt javasolja az önkormányzatoknak, hogy tárgyaljanak a bankjukkal.
Vágólapra másolva!

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára állítja: a problémás önkormányzati hitelek állománya nem számottevő, a 90 napot meghaladó lejárt követelések aránya fél százaléknál alig magasabb. Úgy tudja, az önkormányzatok döntő része megfelelő fedezettel és saját bevétellel rendelkezik.

Kovács Levente az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 30-ai adataiból kiderül, hogy az 1.017 milliárd forintra rúgó, a GDP mintegy 4 százalékát kitevő teljes önkormányzati adósságállománnyal a magyarországi helyhatóságok eladósodottsága megfelel az uniós átlagnak. A főtitkár közölte, hogy a Magyar Bankszövetség szerint szükségtelen, egyben "jórészt kivitelezhetetlen" az önkormányzati szektor egységes hitel-átütemezéséről tárgyalni.

A Bankszövetség azt javasolja az önkormányzatoknak, hogy a saját bankjukkal tárgyaljanak. Kovács Levente szerint a bankszektor nyitott arra, hogy együttműködjön a kormánnyal és az önkormányzati szektorral, a bankszövetség pedig készen áll arra is, hogy az önkormányzati szövetségek vezetőivel közösen áttekintse a helyzetet.

Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy levélben fordult a miniszterelnökhöz, és azt kérte, hogy az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére a kormány hirdessen egy éves moratóriumot (vagyis az önkormányzatok egy évig csak a kamattörlesztész fizetnék).

Az [origo] reakciót kért Gémesi Györgytől. Azt a választ kaptuk, hogy csütörtökön tárgyal a Bankszövetség elnökével, és utána közli álláspontját.

Gémesi György augusztus elején a Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy a svájci frank árfolyamának emelkedése miatt egy évvel később akarják elkezdeni az önkormányzatok a teljes tartozásuk mintegy felét kitevő 600 milliárd forintos hitelállomány tőkéjének törlesztését. Mint mondta, a teljesítőképességük határán álló helyhatóságok jelenlegi hitelállománya eléri az 1200 milliárd forintot, ebből 600 milliárdot 2006 és 2008 között, többségében 2007-ben vettek fel kötvény formájában.