"Egy új vihar küszöbén állunk" a Világbank vezetője szerint

2011.08.13. 11:11
Robert Zoellick, a Világbank elnöke egy interjúban azt mondta, az eurózóna válsága könnyen a világgazdaság legsúlyosabb problémájává nőheti ki magát.

A világgazdaság "új és veszélyesebb szakaszba" lépett, ami nagyon kevés mozgásteret enged a legfejlettebb országoknak - közölte Robert Zoellick, a Világbank elnöke, a Weekend Australian című hetilapnak adott, szombaton megjelent nyilatkozatában.

Zoellick szerint bár az amerikai adósságosztályzat leminősítése váltott ki pánikot a piacokon, a közeljövőt tekintve nyugtalanítóbb az európai országok eladósodottságának problémája. Az adósság által fojtogatott Görögországgal és Portugáliával, valamint más fenyegetett helyzetű országokkal a fizetőeszköz leértékelése lehetőségének hiányában "azok a kihívások, amelyekkel az eurozóna szembesül, a legjelentősebbeknek bizonyulhatnak" - vélte. A befektetők kezdik feltenni azt a kérdést, hogy mennyi ideig tudja támogatni Franciaország és Németország a fenyegetett helyzetű országokat anélkül, hogy veszélybe sodorná saját adósosztályzatát.

"Egy új és más típusú vihar küszöbén állunk, és ez nem ugyanaz, mint a 2008-as válság volt" - mondta, hozzátéve, hogy az utóbbi két hét során a nehézkes gyorsulásból "új és veszélyesebb szakaszba" lépett a világgazdaság.

Zoellick szerint az eurozóna válsága könnyen a világgazdaság legsúlyosabb kihívásává nőheti ki magát. Ezért sürgette az európai országokat, hogy a lehető leggyorsabban tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Rámutatott: a 2008-as válságnak az volt a tanulsága, hogy minél tovább várnak az országok, annál keményebb intézkedéseket kell hozni.

"A fejlett országok többsége már kihasználta a teljes mozgásteret a fiskális manőverezésben, a monetáris politika már a lehető legrugalmasabb, de ez nem volt elég" - fejtette ki Zoellick, aki értésre adta, hogy álláspontja szerint szigorúbb rendszerre kellene áttérni. Ennek kapcsán arra bátorította David Cameron brit miniszterelnököt, hogy tartson ki az utóbbi hónapokban elfogadott megszigorító intézkedések mellett, mert azokra "valóban szükség van".

A Világbank elnöke hangsúlyozta, hogy a világban éppen rendeződik át a nagyhatalmak közötti egyensúly. A hatalom és a befolyás "történelmi szempontból tekintve nagyon gyorsan" tevődik át a felzárkózó gazdaságokra, élükön Kínával. Mindazonáltal Kína "ingatag szereplője" a globális rendszernek, valójában megvannak a maga gondjai, a gazdaság túlhevülésének veszélye, a környezetszennyezés, a pénzügyi rendszer átalakítása, az állami és a magánvállalatok közötti egyensúly fenntartása, amelyekkel törődnie kell - hangoztatta Zoellick.

Az elmúlt napokban szélsőséges árfolyammozgások voltak a piacokon, mert a befektetők aggódnak egy globális recesszió kialakulásától, az eurózóna és az Egyesült Államok adósságválságának fokozódásától, de péntekre megnyugodtak a kedélyek, miközben a gazdasági vezetők válságkezelési döntései kerültek előtérbe. (Az adósságválság összes hírét itt olvashatja el.)