Horvátországban 210 forintos árfolyamon fixálják a frank árfolyamát

Vágólapra másolva!
A magyarországihoz hasonló, árfolyamrögzítési megoldás született a devizahiteles horvátok megsegítésére. A horvát bankok 210 forintnak megfelelő árfolyamon fixálják a svájci frankot A kormány és a bankok közötti megállapodás értelmében a rögzítési időszak végére felhalmozódott összeget kedvezményes, közel négyszázalékos éves kamattal lehet visszafizetni.
Vágólapra másolva!

Horvátországban megállapodást írt alá szerdán a kormány a bankokkal, hogy öt évre rögzítik a svájci frank árfolyamát. Az egyezség értelmében 5,8 kuna - nagyjából 210 forint - lesz a fix frankárfolyam, ami több mint tíz százalékkkal elmarad a szerdai 6,5 kunás szinttől, a hónap eleji 7 kuna feletti árfolyamnnál pedig húsz százalékkal alacsonyabb.

A fix árfolyam és az aktuális átváltási szint között felhalmozódó különbözetet várhatóan 3,95 százalékos éves kamattal fizethetik vissza az adósok. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a megállapodás aláírása után közölte, ez volt a legjobb megoldás, amelyet elérhettek a tárgyalások során. A nyolc legnagyobb horvátországi bank képviselői azt mondták, Magyarországot kivéve csak Horvátország vállalta a frankhitelesek megsegítését, a magyar megoldással ellentétben azonban a horvát bankok ezt a saját nyereségük terhére teszik.

A megállapodás értelmében az egyes pénzintézetek saját döntésük szerint csökkentik a hitelek kamatait is. Horvátországban a kihelyezett kölcsönök 11 százaléka frankhitel, amelyet mintegy 40 százalékában lakásvásárláshoz vagy építéshez vettek igénybe. A kölcsönöket legnagyobb számban 5 kuna körüli árfolyamon vették fel a háztartások. A Reuters hírügynökség híre szerint a Horvátországban működő bankok több mint 90 százalékának anyavállalata olasz, osztrák, francia és magyar pénzintézet. (Az OTP-nek vagy horvát leányvállalata.)

Eredetileg kamatmentes kölcsönt szeretett volna a horvát kormány

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök és Martina Dalic pénzügyminiszter augusztus elején jelentette be, hogy a kormány azt várja a bankoktól, rögzítsék a svájci frankban eladósodottak hiteleinek törlesztését, illetve tegyék lehetővé, hogy tíz év halasztással, kamatmentesen fizethessék ki a felhalmozódó különbözetet. A horvát politikusok közölték azt is, ezen túlmenően a bankoktól elvárja horvát kormány, hogy csökkentsék a frankhitelek kamatát.

Gimes Gergely, a Political Capital tanácsadó cég Horvátországgal is foglalkozó gazdaságpolitikai elemzője a múlt héten a horvátországi árfolyamrögzítésről az [origo]-nak azt mondta, hogy Horvátországban idén, december elején országgyűlési választásokat tartanak: a most induló kampány legfontosabb témája a korrupciós ügyek mellett várhatóan a gazdasági helyzet lesz, így a párt sokkal inkább a gazdasági kérdésekre, a válságkezelésre próbálja kihegyezni kampányát. Ennek volt egyik eleme a nemrég bejelentett árfolyamrögzítés, amellyel azt akarja hangsúlyozni a kormány, hogy képes megvédeni a lakosságot a gazdasági válság következményeitől - mondta el az elemző. Gimes akkor azt is elmondta, a svájcifrankhitelek mennyiségét tekintve a lengyelek és a magyarok után a horvátok rendelkeznek a legnagyobb svájcifrankhitel-állománnyal a kelet-közép-európai államok közül.