Meghosszabbították a shortolási tilalmat a több európai tőzsdén

Vágólapra másolva!
Meghosszabbították az olasz, francia és spanyol tőzsdéken bevezetett shortolási tilalmat, így szeptember végéig továbbra is tilos lesz a határidős eladási ügyletekkel spekulálni. A tilalom eredetileg augusztus 27-én járt volna le.
Vágólapra másolva!

Szeptember 30-ig meghosszabbították több európai tőzsdén a korábban bevezetett, úgynevezett "shortolási tilalmat". A határidős eladási ügylet tilalma Olaszország, Franciaország és Spanyolország tőzsdéin, valamint a tiltáshoz csatlakozó Belgiumban és Görögországban marad érvényben.

Az Il Messaggero olasz lap már korábban úgy értesült, hogy az országok, amelyek augusztus 12-én bevezették tilalmat, fontolgatják a meghosszabbítását. Akkor Olaszország, Franciaország és Spanyolország 15 napos tilalmat rendelt el, ami augusztus 27-én lejárt volna. Belgium már korábban is határozatlan időre tiltotta meg a shortolást, a görög tőkepiaci felügyelet pedig két hónapra tiltotta be az athéni tőzsdén jegyzett részvények a határidős eladási ügyleteit.

Az EU tőkepiaci felügyelete, az ESMA augusztus 12-én jelentette be, hogy Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium tőzsdéin betiltja a short eladási ügyleteket. A korlátozás a legnagyobb, tőzsdén forgó bankok és vállalatok értékpapírjaival való kereskedésre vonatkozik. A tőkepiaci felügyeletek azért vezették be a tilalmat, hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén történő tőzsdei nyerészkedést.

A short-ügyletek teljesítése a jövőben történik, az eladó olyan értékpapírokat értékesít, amelyek ténylegesen nincsenek a tulajdonában, viszont azokat később - az árfolyamcsökkenésre spekulálva - visszavásárolja. Haszna az eladáskori árfolyam és a visszavásárlás idején remélt alacsonyabb árfolyamból adódó különbség. Válsághelyzetben lévő piacokon a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, mert a spekulánsok mindent megtesznek a szóban forgó papír árfolyamának leszorításáért.