Októbertől változik a távfűtés támogatása és jön a hatósági ár

Vágólapra másolva!
A távhő-támogatás új rendszere szerint hőszolgáltatót és nem a termelő jut támogatáshoz. A hatósági távhőár alapja a termelők indokolt költsége lesz, és az áram- illetve a gázpiaci szereplőkhöz hasonlóan 4,5 százalékos nyereséget ismer el.
Vágólapra másolva!

Sürgősségi tárgyalást kérve nyújtja be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a távhőszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a parlamentnek azért, hogy az október elsején, a távhő hatósági ármegállapításával együtt hatályba léphessen - közölte Bencsik János, a szaktárca államtitkára szerdán.

Az államtitkár szerint a szóban forgó törvénymódosítás teremti meg az alapját a távhő-támogatás új rendszerének, amelyben a hőszolgáltatót és nem a termelőt támogatják. Az idei év közepéig a kötelező átvételi rendszerben a távhőtermelők által megtermelt áram árát támogatták, amit a végfelhasználó az áram árában fizetett meg, az új rendszerben viszont a távhőt fogják.

Bencsik János azt is elmondta, hogy a hatósági ár alapja a termelők indokolt költsége lesz, és az áram- illetve a gázpiaci szereplőkhöz hasonlóan 4,5 százalékos nyereséget ismer el. A cél az - hangsúlyozta az államtitkár - hogy egységesítsék az energiaszektorban a hatósági árazást. A lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó egyetemes áram- illetve gázszolgáltatásban 2010. június 21-től, a távhő esetében pedig 2011. április 15-től az energiaügyekért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter határozza meg az árakat.