Bankszövetség: Elfogadhatatlan a kormány végtörlesztéses ötlete

2011.09.12. 18:13

A pénzintézetek érdekvédelmi szervezete meg fogja támadni a kormány tervét, amennyiben megjelenik a rögzített árfolyamon való devizahitel-végtörlesztésről szóló jogszabály - írta közleményében a Bankszövetség. A kormány többi, bankokat érintő tervéről azonban tárgyalnának.

A devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségét elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség, de a többi, a bankokat érintő javaslatról készek tárgyalni - derül ki a szervezet közleményéből.

Orbán Viktor hétfőn, a parlamentben egyebek mellett bejelentette, hogy a kormány kezdeményezni fogja, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok, és 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató (THM) mellett ne lehessen hitelt nyújtani. Megvalósíthatónak nevezte, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék adósságukat, de az utóbbival kapcsolatban nem írnák elő a kötelező, forintra történő átváltást és forinthitel kötelező nyújtását sem erre a célra.

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente által kiadott közlemény szerint a Bankszövetség elnöksége rendkívüli ülésen tárgyalta meg a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának bankszektorra vonatkozó részét.

A testület "egységes álláspontot alakított ki abban, hogy a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetősége a banki közösség számára elfogadhatatlan, mert az jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után. A testület kinyilvánítja, hogy a fenti intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni" - olvasható a közleményben.

Ugyanakkor a bankszövetség a közlemény szerint nyitott arra, hogy a bejelentés többi, a bankokat érintő javaslataival kapcsolatban tárgyalásokat folytasson a pénzügyi kormányzat képviselőjével.

A bankok álláspontjáról részletesebben itt olvashat.