Gyurcsány 2006-os csomagjára rímel Matolcsy költségvetése

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, gyurcsányi úton a Matolcsy-csomag
Vágólapra másolva!
Szerkezetében és konkrét intézkedéseiben is számos ponton párhuzamba állítható a Matolcsy György gazdasági miniszter által pénteken bejelentett 2012-es egyenlegjavító program Gyurcsány Ferenc második kormányának 2006-os csomagjával. Akkor a gazdaság drasztikusan lassult, a fogyasztás visszaesett, az infláció felpörgött.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-kormány Új egyensúly program 2006-2008 címet viselő intézkedéscsomagja a most bejelentetthez hasonlóan áfaemelésre, járulékemelésre, több kisebb adó növelésére, illetve bevezetésére épült. Érdemi kiadáscsökkentés csak a gáz fogyasztói ártámogatásának megszüntetése volt, ezenkívül főleg az állam működési, igazgatási költségeinek mérséklése szerepelt benne.

Hangsúly a bevételek növelésén

Az akkori kormány szándéka szerint a költségvetési egyenleg ezermilliárdos nagyságrendű javítása valamivel több mint 60 százalékban a bevételek növeléséből jött volna össze - később azonban kiderült, hogy a bevételnövekedés aránya ennél jóval magasabb.

Matolcsy György - szerinte megszorításnak nem minősülő - terve nagyobb részt ugyancsak a bevételek növelésével érné el a kívánt célt. A büdzsé 750 milliárdos kiigazításából csak 300 milliárdot hozna a kiadáscsökkentés, jelentősen eltérve így a februárban bejelentett Széll Kálmán-terv arányaitól, amelynek 550 milliárdos egyensúlyjavítása több mint 80 százalékban ebből jött volna össze. (Abban a tervezetben olyan konkrét lépések is voltak, mint a gyógyszerkassza 120 milliárd forintos csökkentése, valamint 120 ezer rokkantnyugdíjas visszavezetése a munkaerőpiacra.)

A kiadáscsökkentés forrása egyelőre nem teljesen világos. A gazdasági miniszter pénteken részletek említése nélkül csak azt közölte, 250 milliárd forint az állam hatékonyabb gazdálkodásából, a költségvetés fejezeti előirányzatain belüli tételeknek a korábbiakhoz képest változó elosztása révén takarítható meg.

Akkor sem volt jobb ötletük

A konkrét intézkedések között is sok a hasonlóság. Az általános áfakulcs most 25-ről 27 százalékra nő, öt évvel ezelőtt a - többek között az élelmiszerekre kivetett - 15 százalékos kulcs emelkedett 20 százalékra.

A munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulék egy százalékponttal nő, a vállalkozásoknak pedig a minimálbér helyett a minimálbér másfélszerese után kell járulékot fizetniük. Utóbbi intézkedés majdnem ugyanígy (másfélszeres helyett kétszeres szorzóval) szerepelt a Gyurcsány-csomagban, és 2011. január 1-jétől törölte el az Orbán-kormány. Öt éve az egyéni egészségbiztosítási járulék 4-ről 6, majd 7 százalékra, a munkavállalói járulék pedig 1-ről 1,5 százalékra emelkedett.

Nem új, hanem napok óta tudható elem, de a programba illeszkedik a jövedéki adók növelése. A gázolajé, a cigarettáé és az alkoholtermékeké is emelkedik november 1-jétől, akárcsak öt évvel korábban.

Autót adóztatnak, de nem hasonlít mindenben

A kisebb adók területén a cégautóadó emelése a gépjárműadó, valamint az átírási illeték 2006-os emelésével állítható párhuzamba. Új adónem is lesz, igaz, csak egy, a baleseti adó, míg annak idején több is lett (elvárt, szolidaritási és házipénztáradó).

A bevételek növelését attól is reméli Matolcsy, hogy bezárják az adórendszeren belül ma is létező kiskapukat, fontos szerepet szánva ebben az adóhatóságnak. 2006-ban az APEH-től a vagyonosodási vizsgálatok számának megtöbbszörözését várta a kormány.

Mindez nem jelenti azt, hogy mindenben egyezne a két intézkedéscsomag, jelentős eltérések is vannak. A Gyurcsány-kormány a fentieken kívül, egyebek mellett, megemelte az adóköteles természetbeni juttatások után fizetendő adót és az evát, bevezette a kamat- és az árfolyamnyereség-adót, szűkített egy sor kedvezményt, megemelte az energiaárakat.

Akkor nem jöttek be a tervek

Az áfaemelés miatt a korábban vártnál nagyobb, 4,2 százalékos inflációra számít az Orbán-kormány 2012-ben. Elődje azt valószínűsítette, hogy a pénzromlás 2007-ben 5 százalék lesz, de végül elérte a 8 százalékot. A gazdasági növekedés ütemét most 1,5 százalékra teszi a kormány, 2007-ben 2-2,2 százalék volt az elemzői várakozás, ami helyett 1,3 százalékos növekedés valósult meg.

Az áfaemelés mellett az adójóváírás kivezetése - amely rontani fogja az alacsonyabb jövedelműek anyagi helyzetét - vélhetően visszafogja majd a fogyasztást. A kormány minimális, 0,2 százalékos fogyasztásbővülést vár. A Gyurcsány-kormány a stagnálásban reménykedett, de akkor visszaesett a hazai fogyasztás.