Pert fontolgat Ausztria a devizahitelesek végtörlesztése miatt

Vágólapra másolva!
Az osztrák pénzügyminiszter szerint az Unióban más országok is felléphetnek majd a magyar devizahitelesek végtörlesztése ellen.
Vágólapra másolva!

Akár bírósági útra is terelheti az osztrák pénzügyminisztérium a magyarországi devizaadósok rögzített árfolyamú végtörlesztésének ügyét - jelentette kedden az APA osztrák hírügynökség. Harald Waiglein pénzügyminisztériumi szóvivő a hírügynökségnek elmondta: a tárca több lehetőséget vizsgál, "jogi természetű kapcsolódási pontokat" keres, hogy fellépjen a Magyarországon törvényben rögzített adósságtörlesztési megoldás ellen.

Az egyik kérdés az, hogy a jogszabály ütközik-e a tőke szabad mozgásának uniós alapelvével. Ez "uniós jogi kapcsolódási pontot" jelenthet, az ügy pedig az Európai Unió Bírósága illetékességi körébe tartozhat. Ebben az esetben az Európai Bizottság és a törvény által érintett pénzintézetek is léphetnek - mondta a szóvivő.

Hozzátette: a devizahitelezés problémáira kidolgozott magyar megoldás, amelyet hevesen bírált az Európai Központi Bank (EKB) is, a pénzügyi piacok stabilitásával összefüggésben is tematizálható, vagyis az uniós pénzügyi felügyelet elé is kerülhet. Az osztrák pénzügyminisztérium azt is vizsgálja, hogy miként viszonyul a törvény az Ausztria és Magyarország között meglévő beruházásvédelmi megállapodáshoz. Hozzátette: Ausztria abból indul ki, hogy az Unióban mások is fellépnek majd a magyar törvény ellen. Harald Waiglein hangsúlyozta: meg kell akadályozni az olyan intézkedéseket, amelyek "a rövid távú belpolitikai haszonszerzésért önkényesen sértenek vagy felfüggesztenek jogi alapelveket".

Az országgyűlés hétfőn este elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely átmeneti időre lehetővé teszi, hogy a devizahitelesek ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörlesszék. Elfogadták azt a hétfőn benyújtott módosító javaslatot is, amely szerint hatvan nap áll majd az igénylők rendelkezésre a végtörlesztés teljesítésére, az [origo]-nak korábban nyilatkozó banki szakemberek szerint ezzel a devizahitelesek mindössze tizede tudja majd kihasználni a lehetőséget.