Nem rendíti meg a bankokat, de jogellenes a végtörlesztés az osztrák jegybankelnök szerint

Vágólapra másolva!
Ewald Nowotny szerint nem rendíti meg az osztrák bankokat az a magyar szabályozás, amely átmeneti időre lehetővé teszi, hogy a devizahitelesek ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörlesszék.
Vágólapra másolva!

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke szerint nem fogja destabilizálni Ausztria bankjait a magyar kormány az a - hétfőn a parlament által is megszavazott - javaslata, amely megengedi, hogy a devizahitelesek egy összegben, a piaci árfolyamnál jóval kedvezőbb árfolyamon fizessék vissza tartozásukat - írja a Bloomberg gazdasági hírügynökség. A lépést Ewald Nowotny ugyanakkor populistának minősítette, mondván megsérti az európai jog szellemét és tartalmát.

A Reuters hírügynökség arról írt hétfőn, hogy az intézkedés jelentős veszteséget okozhat az olyan hitelezőknél, mint az Erste Group, a Raiffeisen Bank International vagy az Unicredit Bank Austria.

Ausztria a bejelentés óta intenzíven foglalkozik a végtörlesztésről szóló javaslattal. Az osztrák külügyminiszter nem sokkal a bejelentés után Brüsszelben azt mondta, hogy Ausztria bankjait "létükben fenyegeti" a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott kormányzati program. Michael Spindelegger akkor azt mondta, hogy az osztrák bankok mintegy hatmilliárd euró erejéig érintettek a magyarországi devizahitel-állományban.

Harald Waiglein osztrák pénzügyminisztériumi szóvivő pedig épp egy nappal ezelőtt közölte, hogy a tárca több lehetőséget vizsgál, "jogi természetű kapcsolódási pontokat" keres, hogy fellépjen a Magyarországon törvényben rögzített adósságtörlesztési megoldás ellen. Hozzátette: Ausztria abból indul ki, hogy az unióban mások is fellépnek majd a magyar törvény ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a magyar jogba nem ütközik a végtörlesztésről szóló javaslat, de a nemzetközi színtéren számítanak perekre.