Gyerekszámhoz köti a kormány a bedőlt lakáshitelesek megsegítését

Giró-Szász András, kormányszóvivő, interjú
Vágólapra másolva!
Létrehozza a kormány a Nemzeti Eszközkezelőt a bajba jutott lakáshitelesek kimentésére, az erről szóló törvényjavaslatot szerdán fogadta el a kormány. A kormány kizárná a nyerészkedőket, ezért személyi feltételeket támaszt, például csak a legalább kétgyerekes családok léphetnének a rendszerbe, illetve értékkorlátot is támasztanak, hogy mely bedőlő hitelű lakásokat vásárolná meg az intézmény.
Vágólapra másolva!

Döntött a kormány a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról (NET) szóló törvényjavaslatról, amely átmeneti időszakban segítene a bajba jutott lakáshiteleseknek - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő a szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Az eszközkezelő célja, hogy megvegye azokat az ingatlanokat, ahol a lakáshiteles tulajdonosokat kilakoltatás fenyegeti - mondta a kormányszóvivő. Az adós elveszíti a tulajdonjogát, de joga lesz kibérelni a lakást az eszközkezelőtől, vagyis nem kell utcára mennie. A bedőlt hiteleseknek legalább 6 hónapig kell bérelniük a lakást, amely után azonban visszavásárolhatják azt. A lakást a jegybanki alapkamattal megnövelve azon az áron lehet visszavásárolni, amelyen a NET vette a banktól. Elveszíti azonban a visszavásárlási jogot az a bérlő, aki 24 hónapig nem él vele.

Az eszközkezelő a hitelfelvételkor elvégzett értékbecslésben megállapított ár 35-50 százalékáért veszi meg a banktól az ingatlant. Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Társaság vezérigazgatója szerint "a bankok érdekeltek lesznek" a programban. Ezzel arra utalt, hogy a bedőlő hitelekből szerzett ingatlanokat a piacon csak nyomott áron tudnák értékesíteni a hitelezők.

A programban való részvételnek feltételei vannak, például csak a legalább kétgyerekes családok léphetnek be a NET-be. Feltétel, hogy a bedőlő lakás értéke Budapesten és a megyei jogú városokban nem lehet több, mint 15, az ország többi részében pedig mint 10 millió forint. A résztvevőnek igazolnia kell, hogy legalább fél éve tartozik a törlesztőrészlettel. További szűkítés, hogy a programban csak a hitelt felvevő, annak közeli hozzátartozója (házastárs, élettárs, gyerek), illetve a családban ebbe a körbe nem tartozó szociálisan rászoruló vehet részt, vagyis ő válhat bérlővé. Giró-Szász szerint ezekkel a korlátokkal akadályozzák meg, hogy vissza lehessen élni az eszközkezelő segítségével.

A kormányszóvivő szerint októberben fogadhatja el a törvényt a parlament, de utána 60 nap szükséges az életbe lépéséig, vagyis az első igényeket decemberben lehet majd benyújtani. A jövő évi büdzsében 3 milliárd forintot különített el a kormány a NET céljaira, amely 2014-ig 5000 lakást vásárolhat meg.