Uniós mentőcsomagról és közvetve Merkel sorsáról is dönt a német parlament

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint az egész eurótérség számára beláthatatlan következményekkel járna, és végső soron a közös uniós valuta jövőjét veszélyeztetné, ha a német parlament nem szavazná meg csütörtökön a kibővített euróövezeti mentőcsomagot. A szavazás Angela Merkel német kancellár kormánykoalíciójának jövője szempontjából is nagy jelentőséggel bír.
Vágólapra másolva!

A Bundestag csütörtökön szavaz a kibővített euróövezeti támogatási alapról, az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközről (EFSF). A csomag jóváhagyása vagy elutasítása meghatározó az eladósodott euróövezeti országok további pénzügyi támogatása és Angela Merkel kancellár konzervatív-liberális kormánykoalíciójának jövője szempontjából.

A felhasználható 440 milliárd eurót - a kezességvállalásokkal összesen 780 milliárdot - kitevő, 2013-ig szóló mentőcsomag mielőbbi életbe lépéséhez parlamenti jóváhagyás szükséges. A német parlament esetleges elutasítása szakértők szerint az eladósodott országok, de az egész eurótérség számára beláthatatlan következményekkel járna, és végső soron az euró jövőjét veszélyeztetné.

A német parlamenti pártok előzetes állásfoglalásai alapján szinte bizonyos, hogy a Bundestag megszavazza a kormány által előterjesztett törvénytervezetet. A két legnagyobb ellenzéki erő, a Német Szociáldemokrata Párt és a Zöldek pártja ugyanis jelezte, hogy támogatja a csomagot, amelyben a német kezességvállalás 211 milliárd eurót tesz ki.

A szavazási eredmény alakulása rendkívül fontos a Merkel-kormány számára - írja a BBC csatorna online oldala. Az elmúlt időszakban több tartományi választást is elvesztő koalíció tekintélye szinte kiküszöbölhetetlen csorbát szenvedne, ha az EFSF elfogadáshoz nem lenne meg az úgynevezett kancellári többség. A kancellár és több bizalmasa még szerdán este is korteskedett az ingadozó koalíciós képviselők megnyerése érdekében, korábban ugyanis néhány konzervatív és liberális honatya is közölte, hogy nemmel fog szavazni.

Az euróövezeti támogatásokat bírálók többek között azt hangoztatták, hogy a sorozatos pénzügyi segítségek tulajdonképpen csak elodázzák a válságot, de nem járulnak hozzá annak megoldásához. Több koalíciós képviselő szerint a több mint 200 milliárdos kezességvállalással Németország olyan terhet vesz a nyakába, amellyel megkeseríti majd a jövő generációinak életét. Általános a félelem attól, hogy a mostani csomagban előirányzott összegek sem lesznek elegendők, és további pénzekre lesz szükség.