Soros közös európai pénzügyminisztériumot javasol

Vágólapra másolva!
Soros György nagybefektető szerint a legfontosabb, hogy ne terjedjen tovább Görögország esetleges bedőlése.
Vágólapra másolva!

Soros György a globális válság megelőzésére vonatkozó elképzeléseit három lépésben vázolta a Finacial Times brit napilapban. A magyar származású nagybefektető szerint az európai politikusok nem képesek úrrá lenni a válságon, és a tőkepiacokon kialakult helyzet recesszióba sodorhatja az egész világot. Soros felszólította az európai vezetőket, hogy hozzanak létre egy közös európai pénzügyminisztériumot, tőkésítsék fel a bankokat és védjék meg a sebezhető államokat.

Mindamellett Soros György szerint most a legfontosabb feladatként "biztosítékokat kell kidolgozni arra, hogy Görögország esetleges bedőlése ne terjedjen tovább". Mivel a közös pénzügyminisztérium létrehozását célzó euróövezeti szerződés megalkotása hosszú időt vesz igénybe, Soros szerint addig a vákuum betöltésére az Európai Központi Bankot kell felkérni.

Soros korábban is arról beszélt, hogy nincsenek meg azok az európai hatóságok, amelyekkel kezelni lehetne a válságot, ezért nehezebb helyzetben van a gazdaság, mint a 2008-as válság idején.