Sarkozy: Görögország bukása egész Európa bukása lenne

2011.10.01. 1:08

Miután Párizsban találkozott Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel, Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta, tárgyalásuk során "megbizonyosodott" afelől, hogy Görögország eltökélt a pénzügyi segítség fejében vállalt kötelezettségei teljesítése iránt - jelentette internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Görögország hosszú hónapok óta az eurózóna országai által összeállított segélyalap hiteleire szorul, hogy elkerülhesse az államcsődöt. Ennek fejében a kormány drasztikus megszorító intézkedések bevezetését vállalta, a fenntartható működés elérése érdekében. Ezen intézkedések azonban akadoznak, ráadásul maradéktalan végrehajtásuk esetén sem biztos, hogy elegendőek az ország megmentéséhez, a nemzetközi piacon ezért szinte biztosra veszik a csődöt.

A francia elnök azt is mondta, a következő napokban Németországba utazik, hogy egyeztessen Angela Merkel kancellárral a Franciaország és Németország közötti, "Európa védelmét" szolgáló együttműködés folytatásáról. A megbeszélések egyik témája a görög adósságválság megoldása lesz.

"Görögország bukása egész Európa bukása is lenne", ezért nemcsak a morális szempontok, de a gazdasági érdekek is azt diktálják, hogy az eurózóna országai segítsék az adósságát önerőből törleszteni képtelen államot - jelentette ki Sarkozy.

Csütörtökön a német parlament hozzájárult, hogy Németország a korábban elfogadottnál nagyobb mértékben vállaljon garanciát a közös európai válságalap (EFSF) hiteleire, a piacokat azonban ez sem nyugtatta meg, az euró csütörtökön gyengült a főbb devizákkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK