Korlátozásokkal ad hitelt a végtörlesztőknek a Fundamenta

Vágólapra másolva!
Korlátozásokkal, de ad forinthitelt a végtörlesztésre a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. - közölte Gergely Károly a társaság elnök-vezérigazgatója. A lakástakarékpénztár vezetője azt is bejelentette, nem kér plusz tőkét a tulajdonosától.
Vágólapra másolva!

A Fundamenta-Lakáskassza ügyfelei kizárólag a 2011. augusztus 31. előtt megkötött, vagy ez előtt megosztással létrejött szerződéseikre igényelhetnek forintban áthidaló kölcsönt devizahitelük fix árfolyamon történő végtörlesztéséhez - közölte a lakástakarékpénztár az MTI-vel.

Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy tavaly 13,7 milliárd forint hitelt folyósítottak, idén a végtörlesztés nélkül 35 milliárd forint lett volna a kitűzött cél, ennek 40-45 százaléka azonnali hitel. Becsléseik szerint a végtörlesztés ehhez képest 10 milliárd forintos pluszt jelenthet a következő hónapokban, vagyis a jelenlegi 10-13 százalékról megnő a hitelkiváltásra szolgáló hitelek aránya portfóliójukban.

Hozzátette azt is: ez az összeg azonban még mindig csak töredéke a teljes piacon megmozdulónak, de már csaknem 250 százalékkal magasabb hitelkihelyezést jelentene a Fundamentánál, mint a tavalyi. Ehhez likviditás és tőke kell. "Likviditási problémánk nincs, de a saját tőkére is oda kell figyelnünk. Tőkemegfelelési mutatónk a minimális 8 százalékkal szemben 11 százalék, de magas e tekintetben az anyavállalat elvárása. Nem helyezhetünk ki akármennyi hitelt" - mondta. Megerősítette, hogy nem kérnek friss tőkét a tulajdonostól, mivel a fokozatos növekedést tartják kívánatosnak.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a meglévő lakás-előtakarékossági szerződésük felhasználása előtt az ügyfeleknek érdemes mérlegelniük, hogy elveszíthetik az állami támogatást, ha a szerződés megtakarítási ideje a 4 évet nem éri el. Akkor is, ha a megtakarítási idő a 4 évet ugyan meghaladja, de a megtakarítást nem lakáscélra, ezen belül nem lakáscélú kölcsön kiváltására használják fel, kivéve a 8 megatakarítási évet már elért szabad felhasználású szerződéseket.