Rontott a spanyol bankok besorolásán az S&P

Vágólapra másolva!
Gyengébb országkockázati csoportba sorolta át a spanyol bankrendszert a Standard & Poor's. A hitelminősítő a spanyol  gazdaságot terhelő kockázatok erősödésével indokolta a döntést.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedd este Londonban bejelentette, hogy nyilvántartásában az eddigi 3-as kockázati csoportból a 4-esbe kerül át a spanyol bankszektor országkockázati megítélése (BICRA).

A spanyol bankrendszer az átsorolással mások mellett Csehországgal, Szlovákiával, Izraellel és Mexikóval került azonos csoportba. A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor's banki országkockázati besorolási módszertanában.

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati és pénzügyierő-besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható kockázati tényezőket méri. A legjobb osztályzat az egyes, a legrosszabb a tízes.

Múlt pénteken Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását rontotta egy fokozattal a Fitch Ratings az egyre intenzívebbé váló euróövezeti adósságválság hatásaira hivatkozva. Spanyolország leminősítésének indoklásában az európai hitelminősítő az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemeli azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire.

Közben Londonban egy "Felháborodottak" nevű, Spanyolországból kiindult mozgalom mintájára alakult csoport a pénzügyi központ, a City elfoglalására készül. A Facebookon szerveződött mozgalom fantázianeve OccupyLSX (Foglaljuk el a londoni tőzsdét!).

A csoport egyik aktivistája, Peter Vaughn elmondta: október 15-én, szombaton a Szent Pál székesegyház előtt gyülekeznek, és együtt vonulnak a londoni tőzsde épületéhez. Nem az épületeket akarjuk elfoglalni, tábort vernénk a City közvetlen közelében, és különféle műhelymunkákat, vitafórumokat tartanánk, hogy lelkesítsük a résztvevőket - magyarázta a 24 éves munkanélküli.

Az "Együtt a globális változásért" internetes oldal szerint a világ 45 országban 400 hasonló megmozdulást terveznek szombatra.