Egyelőre nem lesz chipsadó a kávéra, de a csata nem ért véget

2011.10.14. 12:23

Az NGM és a vidékfejlesztési tárca megadóztatná a kávét, a Nefmi nem, de a piaci szereplők is heves lobbizásba fogtak. A most beterjesztendő törvényjavaslatban nem lesz benn az adó, de a későbbiekben még belekerülhet a csomagba.

Az [origo] kormányzati és élelmiszer-piaci szereplőktől úgy értesült, hogy a kávéra mégsem veti ki a kormány a népegészségügyi termékadót, elhíresült nevén a chipsadót - legalábbis egyelőre.

Mint beszámoltunk róla, a szerdai kormányülésre a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített előterjesztésben az szerepelt, hogy a kávét bevonják a chipsadó hatálya alá, és kilónként 250 forintos adót kellene fizetni utána jövőre. (A cégeket érintő adóváltozásokról pedig itt írtunk.) A kormányülésen azonban vita alakult ki a kérdésben. Információnk szerint a költségvetésibevétel-kényszer miatt az NGM a kávéra kivetett adó mellett érvelt, és a vidékfejlesztési tárca is az NGM álláspontját képviselte, addig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a kávé adóköteles körbe való bevonása ellen ágállt.

Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen abban maradtak, hogy a kávéra egyelőre nem vetik ki a chipsadót, a pénteken a parlamenthez benyújtandó adótörvény-javaslat ezért eltér az NGM által javasolt változattól.

Nemcsak a tárcák között folyt a vita a kávé sorsáról. Információink szerint heves lobbizás indult az ügyben a kávépiac nagy szereplői irányából.

Itt azonban nem biztos, hogy vége van a történetnek. Úgy tudjuk, hogy a parlamenti vita során még változhat a helyzet, bevihetik még módosító indítvánnyal a kávét az adóköteles körbe. Minden attól függ, hogy a piaci szereplők lobbija vagy a bevételkényszer győzedelmeskedik-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKK