Kétezermilliárd eurós mentőövről egyeztek meg a franciák és a németek

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az eurozóna mentőövének megnöveléséről a német és francia vezetők - írja a brit Guardian. Hivatalos döntés a hétvégén várható, a hírre az amerikai tőzsdék pozitívan reagáltak.
Vágólapra másolva!

Németország és Franciaország megállapodott az eurozóna pénzügyi mentőövének, az EFSF-nek (European Financial Stability Facility) 2000 milliárd euróra való megnöveléséről - írja a Guardian című brit napilap. Az újság EU-diplomatákra hivatkozva azt írja, hogy az adósságválság feloldására készített tervet egy hétvégi csúcstalálkozón hagyhatják hivatalosan jóvá.

Az erről szóló várakozásokat komoly piaci nyomás előlegezte meg Franciaországban - írja a lap, utalva arra, hogy a Moody's hitelminősítő az ország leminősítését helyezte kilátásba. A francia és német vezetők azt remélik, hogy az EFSF-ről szóló döntés lenyugtatja a bizonytalankodó piacokat az október eleji G20 csúcstalálkozó előtt.

A hírt a Guardian szerint az amerikai piacok pozitívan fogadták, a tőzsdei árfolyamok emelkedni kezdtek, és az euró is jelentősen javult mindendevizanemhez képest.

A BudaCash Brókerház interneten közzétett értelmezése szerint a megállapodások alapján valószínű, hogy az EFSF egyfajta bankként vagy biztosítóként fog működni az Európai Központi Bank támogatásával. Merkel és Sarkozy megegyezett abban is, hogy az európai bankok 9%-os tőkemegfelelési arányukat tartani tudják. Ennek tőkeszükséglete kb. 100 Mrd eurót tehet majd ki, amely elmarad Christine Lagarde IMF elnök által korábban említett 200 Mrd eurós értéktől - írják.

Az EFSF-nek továbbá nem kell majd a francia és német bankokat sem megsegítenie, így nagyobb pénzügyi keret marad a többi ország bankrendszerének kisegítésére - olvasható a BudaCash elemzésében. A görög adósságot érintő megoldások is a célegyenesbe értek, hiszen nagyon valószínű, hogy a kötvénytulajdonosok is belemennének egy közös, optimális "haircut"-ba, amely 30 és 50% között lehetne az eddigi tervek szerint - írják.