Töröcskei István lehet az államadósság-kezelő új vezetője

Vágólapra másolva!
Töröcskei István válthatja Pleschinger Gyulát az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztján - értesült a Privátbankár. Töröcskei az [origo]-nak megerősítette a felkérést. Az [origo]-nak a bankár korábban úgy nyilatkozott, hogy Simicska Lajossal régi, bizalmi kapcsolata van.
Vágólapra másolva!

A 100 leggazdagabb magyar között található Töröcskei István lehet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új vezérigazgatója - értesült piaci forrásokból a Privátbankár.

Pleschinger Gyula, az ÁKK eddigi vezérigazgatója novembertől a Nemzetgazdasági Mininsztérium államtitkáraként dolgozik tovább, hozzá tartozik majd az ÁKK felügyelete.

A helyére érkező Töröcskei a Magyar Nemzeti Bankban kezdte pályafutását, ahol majdnem két évtizedig dolgozott. A rendszerváltást követően a Kulturbank elnöke lett, majd 1992-től 1994-ig az egykori Magyar Hitel Bank vezérigazgatója volt.

Az első Orbán-kormány idején az állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító elnöke volt. Üzleti érdekeltségébe tartozik a Széchenyi Kereskedelmi Bank, a Pannergy, de tagja a Mol felügyelőbizottságának, és ellátja a Mavir elnöki tisztét is.

Töröcskei az [origo]-nak pénteken megerősített a felkérést, de jelezte, hogy a kinevezés még nem történt meg. Információnk szerint a bankár november 1-én vesz át az ÁKK vezetését. Az üzletember az [origo]-nak adott interjújában korábban úgy fogalmazott, hogy "Simicska Lajost a '90-es évek eleje óta ismerem, amikor a Fidesz még egészen kicsi párt volt, és inkább a liberális jelzővel, semmint a nemzetivel lehetett illetni". Hozzátette: Azóta több krízishelyzeten keresztülmentünk együtt, és ez egyfajta biztosíték arra, hogy az embert nem vágják hátba, mindig kiálltunk egymás mellett, és segítettük egymást, ez erősítette a barátságunkat, és azt a tudatot, hogy megbízhatunk egymásban, de hogy mennyire kérik ki a véleményemet a kormány döntései előtt, az ettől teljesen független.

A bankelnök így folytatta: Sok kérdésben nem érzem magam olyannyira hozzáértőnek, hogy megmondhassam a kormánynak, mit tegyen, a múltkor összehívtak egy csapat közgazdászt, erről lehetett látni, hallani a sajtóban, ott bizonyos szándékokról értesültünk, és mi is elmondhattuk a véleményünket.(Simicska Lajos az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere, 1993 és 1995 között a Fidesz gazdasági igazgatója, 1998 és 1999 között az APEH elnöke volt.)