Fellegi: Szükséges a magánszektor a Nabucco megépítéséhez

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás szerint Magyarország elkötelezett a Nabucco-beruházás mellett, de kérdéses, mekkora a végső költség, a nemzeti fejlesztési miniszter szerint kétséges, hogy a Nabucco-beruházásnak meglesz-e a szükséges közfinanszírozási támogatottsága. Fellegi szerint akár 26 milliárd euróba is kerülhet a gázvezeték, a Nabucco spekulációnak nevezte a miniszter becslését.
Vágólapra másolva!

Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Nabucco gázvezeték-beruházás mellett, amelynek azonban megvannak a problémái - mondta hétfőn Londonban Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter magyar és külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján a Nabucco-beruházással kapcsolatban kijelentette: olyan EU-beruházásról van szó, amely bírja az Európai Unió politikai és pénzügyi támogatását, és Magyarország a maga részéről szintén szilárdan támogatja.

A Nabuccót azonban "számos probléma" övezi. A magyar szakminiszter ezek között első helyen említette, hogy egyelőre nem ismert a végső költség. A teljes beruházási költség 7 milliárd euró körüli szintről indult, most azonban "a nagyon derűlátó forgatókönyv is" 24-26 milliárd euró körüli összegről szól - mondta Fellegi Tamás.

Tekintettel az EU-tagállamok közfinanszírozási helyzetére, "nagyon komoly kétségeim vannak" azzal kapcsolatban, hogy a Nabucco-beruházásnak meglesz-e a szükséges közfinanszírozási támogatottsága szervezeti és tagállami részről - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás szerint ezért a kritikus kérdés az, hogy lesz-e finanszírozás a magánszektorból.

Spekulációnak nevezte a Nabucco Fellegi becslését

A Nabucco beruházásra szánt összeget a Nabucco felülvizsgálja, és a valós tényekre alapozott végleges összeget közzé fogja tenni. "Minden más ezzel kapcsolatban felmerülő szám nem más, mint spekuláció" - közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) az MTI-vel hétfőn, miután Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Londonban arról beszélt, hogy 24-26 milliárd euróba is kerülhet a beruházás.

A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter teljes kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz, amely Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Az EU és az Egyesült Államok támogatását is élvező Nabucco-vezeték megépítésének célja az lenne, hogy csökkentse az európai államok függését az orosz gáztól.