Bankszövetség: Kiszámíthatatlan kockázatot hordoz a végtörlesztés

árfolyamrögzítés, devizahitel, bankfiók, az OTP zalaegerszegi Kisfaludy utcai felújított fiókja
Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség szerint a hazai bankszektor tagjai minden kormányzati célkitűzéshez maximális támogatást és felkészültséget biztosítottak. A szövetség szerint annak ellenére betartják a végtörlesztésre vonatkozó előírásokat, hogy szerintük mind a makrogazdaságnak, mind a széles ügyfélkörnek középtávon kiszámíthatatlan kockázatot, adott esetben veszteséget okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A magyarországi bankok nyitottak minden olyan megoldás keresésére, amely a lakossági és a vállalati ügyfélkörre nézve a válság hatásainak csökkentését szolgálja - közölte a Magyar Bankszövetség. A szövetség szerint a magyarországi bankok visszautasítják azt a kategorikus minősítést, hogy "a magyar bankrendszer nem jó". Szerintük ez a vélemény szakmailag nem megalapozott, és nem is tényszerű.

A közlemény szerint a hazai bankszektor tagjai minden kormányzati célkitűzéshez maximális támogatást és felkészültséget biztosítottak, amelynek a kialakítására megfelelő szakmai egyeztetés és bevezetéséhez elegendő felkészülési idő állt rendelkezésre.

A szövetség hangsúlyozza, hogy minden váratlan, nem egyeztetett, szakmailag nem kiérlelt jogszabályi előírást (például a deviza-végtörlesztést) a magyarországi bankok akkor is maximálisan betartanak, ha ez véleményük szerint mind a makrogazdaságnak, mind a széles ügyfélkörnek középtávon kiszámíthatatlan kockázatot, adott esetben veszteséget okozhat.

Meg kell említeni, hogy ezek az intézkedések a bankrendszer tőkéjét erősen fogyasztják, így a jövőbeli hitelezést nehezítik el - emelik ki a közleményben.

A bankszövetség közölte azt is, hogy annak érdekében, hogy a felerősödő európai problémák a lehető legkisebb veszteséget okozzák a magyar gazdaság szereplőinek, a magyar bankok több intézkedést tettek és tesznek a lakossági hitelek átstrukturálására, illetve a kkv-szektor megerősítésére, emellett tárgyalásokat kezdeményeztek az önkormányzati adósságproblémák egyedi rendezésére és megoldására is.