Portfolio: Harmincezer körüli eddig a végtörlesztők száma

Vágólapra másolva!
A gazdasági lap becslései szerint egy hónap alatt a jelzáloghitelesek 2,6-3,6 százaléka nyújtotta be eddig végtörlesztési igényét, és ez 33-46 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar bankszektornak.
Vágólapra másolva!

A Portfolio.hu két banktól kapott információkon alapuló becslései szerint 26-36 ezer fő, vagyis a devizás jelzáloghitelesek 2,6-3,6 százaléka nyújtotta be az elmúlt egy hónapban végtörlesztési igényét. A lap információi szerint a végtörlesztők túlnyomó többsége készpénzből fizeti vissza hitelét. Az internetes újság becslései szerint ez szűk négy hét leforgása alatt 33-46 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar bankszektornak.

A Portfoliónak nyilatkozó banki illetékesek szerint az érdeklődés folyamatos és intenzív, és csak akkor eshet vissza, ha a nagybankok közül egyik sem áll elő piacszerzési célú, alacsony hiteldíjjal rendelkező hitelkiváltási célú forinthitellel. Ellenkező esetben egy még nagyobb végtörlesztői hullámra számítanak a bankok.

A PSZÁF részéről nincs olyan döntés, amelynek alapján rendszeresen publikálnák a végtörlesztők számára és a végtörlesztett hitelek összegére vonatkozó adatokat - közölte a Portfolio.hu-val a PSZÁF. A végtörlesztéssel kapcsolatban nem fogunk statisztikákat publikálni - nyilatkozott hasonlóan az MNB. Simor András elnök a jegybank keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, november 14-én tesznek közzé a végtörlesztésről szóló adatokat.

A lappal az Erste Bank azt közölte, hogy náluk eddig 20 519-en érdeklődtek a végtörlesztés iránt, az igénybejelentők száma 4390. A CIB Banknál az érdeklődők száma meghaladta a 9000-et, a végtörlesztőké a 3000-et. Az Erste Banknál a végtörlesztők 17%-a teszi ezt hitelből, a CIB-nél eddig szintén túlnyomó többségben voltak a készpénzesek. Utóbbinál azt mondták, az érdeklődők közel 50%-a hitelből, 40%-a megtakarításból, 10%-a hitelből és megtakarításból végtörlesztene - írja a Portfolio.