Lázár János megtartaná az evát

Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János szerint meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, amelynek megszüntetését a párt egyik képviselője kezdeményezte a múlt héten.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is arról volt szó: "az evának maradnia kell" - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán. A politikus szerint meg kell tartani ezt az adónemet, de annak sorsáról, mint mondta, a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia. Az eva megszüntetését a fideszes Koszorús László kezdeményezte az adótörvényekhez múlt héten benyújtott egyik módosító indítványában.

Az [origo] információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elkészítette azt a listát, amelyet a szerdai kormányülésre visznek, a lista pedig azokat a módosító javaslatokat sorolja fel, amelyeket az adópolitikáért felelős tárca elfogadna, és ezt javasolja a kabinetnek is. (Az összes kormánypárti módosító javaslatot itt gyűjtöttük össze.) Az NGM listája tartalmazza egyebek mellett az eva eltörlését.

Lázár János - aki egyben Hódmezővásárhely polgármestere - a közrádióban a helyi önkormányzatok adókivetési jogáról azt mondta, hogy az egy szabadságjog, melynek igazodnia kell a helyi szociális viszonyokhoz. Lázár szerint lesznek korlátai az adókivetési jognak, így például a vállalkozások adóterhe csak arányaiban meghatározott keretek között lesz növelhető, továbbá, amit az állam egyszer megadóztat, azt helyi adó nem sújthatja.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e a jövő évi költségvetésben a jelenleg tervezettnél nagyobb tartalékot képezni, a frakcióvezető azt válaszolta, hogy megfontolandó a tervezett 300 milliárd forintos tartalék növelése, az európai gazdasági válság ugyanis nagyon komoly kihívást jelent az országnak. "Tehát még december közepéig a költségvetés további átrendeződésére - szükség szerint - lehetőség van" - mondta.