Lízingszerződésekre is kiterjedhet a végtörlesztés

2011.11.03. 9:20

Lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre és használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett hitelekre is kiterjesztené a végtörlesztést a parlament gazdasági és informatikai bizottsága.

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek az otthonvédelmi törvények módosításról szóló javaslatát. A módosítás célja, hogy valamennyi, a lakáscélú devizahitelezés hátrányos következményeit elszenvedő, kiszolgáltatott célcsoport élhessen a végtörlesztés lehetőségével - olvasható az indoklásban.

A bizottság szerint a lakáscélú pénzügyi lízingügyleteket lényegében a kölcsön alternatívájaként alkalmazzák a piaci gyakorlatban, így az ilyen adósokat a lakáscélú devizakölcsön-szerződés alapján eladósodott végtörlesztőkkel azonos módon kell kezelni.

A módosítás kiterjed arra is, hogy az érintett hitelfelvevőket a devizaalapú kölcsön fennálló tartozásáról, valamint a végtörlesztés várható összegéről díjmentesen kell tájékoztatni. Rögzíti azt is, hogy a tartozásigazolásra vonatkozó kérelem önmagában még nem minősül a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésnek.

A javaslat egyértelműsíti, hogy a végtörlesztéshez kapcsolódó valamennyi fizetési kötelezettséget követően a zálogjog jogosultja köteles a zálogjogról való lemondását tartalmazó jognyilatkozatát kiadni. A módosítás a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett devizaalapú kölcsönök körére is kiterjeszti a végtörlesztés lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK