Giró-Szász: Nem végzik jól munkájukat a hitelminősítők

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta: a nemzetközi hitelminősítőknek nincs jogosítványuk országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól - fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal összefüggésben, hogy a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adóskockázati besorolását.

A kormányszóvivő elmondta: a hitelminősítők nem tudták előre jelezni a világgazdasági válságot, kiváló besorolást adtak például a Lehman Brothers amerikai befektetési banknak is, amelynek 2008-as összeomlása a világgazdasági válság elmélyüléséhez vezetett. A hitelminősítők így azt a munkát sem végzik jól, amire felhatalmazásuk van. "És ez nem a magyar kormány vagy a kormányszóvivő véleménye. Ezt a francia nemzeti bank elnöke mondta" - fejtette ki Giró-Szász András.

Hozzátette: az Európai Unió több vezetője azt szorgalmazza, hogy az Unió hozzon létre saját hitelminősítő intézeteket, mert a jelenlegiek nem az unió "gazdasági érdekei mentén fogalmazzák meg mondanivalójukat".

A kormány gazdaságnövekedési várakozásairól Giró-Szász elmondta: a 2012-es GDP-növekedési prognózist egyelőre nem módosítják, 1,5 százalékos bővülést várnak, annak ellenére is, hogy az Európai Bizottság 0,5 százalékos bővülést valószínűsít. A prognózis módosításával Magyarország bevárja a német kormány előrejelzésének felülvizsgálatát, mert a német gazdaság meghatározó erővel formálja a magyar gazdaság kilátásait is.