Nagyobb lesz a vártnál az idei görög hiány

Vágólapra másolva!
Elismerte az új görög kormányfő, hogy az ország nem tudja az idén kilenc százalék alá szorítani az államháztartási hiányt. Kiállt az uniós hitelekért cserébe vállalt intézkedések és az euró megtartása mellett.
Vágólapra másolva!

Görögország idei államháztartási hiánya fél százalékponttal nagyobb lesz az eddig vártnál - jelentette be hétfőn Lukasz Papademosz görög miniszterelnök. A deficit így eléri majd a hazai össztermék (GDP) 9 százalékát. A hiány tavaly 10,6 százalék, egy évvel korábban 15,7 százalék volt.

Az új görög miniszterelnök a parlamentben mondott beszédében az euróövezet államainak október 27-ei csúcstalálkozóján elfogadott döntések megvalósítását nevezte kormánya "elsődleges feladatának". Papademosz azt mondta, Görögország már teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, nyolcmilliárdos részletének átutalásához szükségesek.

Papademosz azt is leszögezte, hogy Görögország számára az egyetlen járható út az auróövezeti tagság megőrzése. "A tagságunk nem bonyolítja, hanem elősegíti a költségvetési kiigazítást és a gazdasági reformokat. Egyúttal garantálja a monetáris stabilitást és megteremti a fenntartható növekedéshez szükséges feltételeket" - idézte Papademoszt a Bloomberg hírügynökség.

Az adósságválsággal küszködő Görögország gazdasága már harmadik éve zsugorodik, és az Európai Bizottság nemrég közzétett előrejelzése szerint csak 2012 utolsó negyedévében lesznek érzékelhetők a gazdasági élénkülés első jelei. Az idén 5,5 százalékos, jövőre 2,8 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál a bizottság Görögországban.

Lukasz Papademosz a lemondásra kényszerült Jeórjiosz Papandreutól vette át a kormányzást, és szélesebb parlamenti támogatottságú kormányt alakított. November 16-án bizalmi szavazás vár rá a törvényhozásban.