Több mint 21 százalékkal nőtt a tej termelői ára

2011.11.14. 10:09

Az év első kilenc hónapjában az agrártermékek ára közel 30 százalékkal emelkedett. A krumpli ára látványosan csökkent.

Az agrártermékek termelőiárszintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel  korábbinál. A növényi termékek termelői ára 19,2, az élő állatoké és állati termékeké 12,7 százalékkal emelkedett - közölte hétfőn reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A gabonafélék termelői ára 26,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, igaz, a búza és a kukorica ára augusztushoz képest minimálisan csökkent. Az ipari növények termelői ára 28,8 százalékkal nőtt éves szinten, a jelentős mértékű drágulás elsősorban a cukorrépa számottevő áremelkedésével magyarázható. 

A burgonya termelői ára szeptemberben - a tavalyi jelentős emelkedés után - 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett. Az állati termékek 11,6 százalékkal drágultak, az átlagot meghaladó mértékben, 14,5 százalékkal emelkedett a tej ára éves összevetésben.

Az év első kilenc hónapját nézve az agrártermékek közel 30 százalékkal drágultak a múlt év azonos időszakához képest. A növényi termékeknél 37,1, az élő állatok és állati termékek esetében 14,1 százalékos volt az áremelkedés. A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az előző évit (a tavalyi gyenge termés  eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron); ezt követően azonban az idei, várhatóan jó terméseredmény miatt az árak jelentősen visszaestek, ezért az első kilenchavi index már 0,8 százalékos csökkenést mutat. A tej termelői ára a kilenchavi adatok szerint több mint 21 százalékkal emelkedett.